NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Compania romanului acuzat de prabusirea sondei Schiaparelli pe Marte explica de ce nu e vina ei

Arca Space Corporation, compania romanului acuzat de prabusirea sondei spatiale Schiaparelli pe Marte, pe 21 octombrie, sustine ca incidentul nu s-a produs din vina sa.

Reprezentantii ARCA au preferat sa nu declarare nimic pana in momentul de fata pentru a asteptau rezultatele anchetei Agentiei Spatiale Europene.

Iata concluzia anchetei: “Parasuta (modulului Schiaparelli – n.red.) s-a deschis normal, la o altitudine de 12 km si o viteza de 1.730 km/h. Scutul termic al vehiculului si-a indeplinit misiunea si a fost eliberat la o inaltime de 7,8 km.

In timp ce modulul Schiaparelli cobora (catre solul martian – n.red.) atasat de parasuta, radioaltimetrul Doppler a functionat corect si masuratorile au fost introduse in sistemul de ghidaj, navigatie si control. Cu toate acestea, cantitatea mare de date primita de Unitatea de Masura Inertiala a condus la o suprasaturare a sistemului, la putin timp dupa deschiderea parasutei.

Datele eronate introduse in sistemul de navigatie au generat date care aratau o altitudine negativa, sub nivelul solului. Acest lucru a condus la desprinderea prematura a parasutei de modulul Schiaparelli, o scurta aprindere a motoarelor de franare si pornirea sistemelor de aterizare, ca si cand modulul Schiaparelli ar fi aterizat. In realitate, vehiculul se afla inca la o altitudine de 3,7 km”.

Compania ARCA sustine ca nu a fost niciodata responsabila pentru producerea sau testarea Unitatii de Masura Inertiala care a generat date eronate care au dus la prabusirea modulului Schiaparelli al navei cosmice Exomars.

“Testarea parasutei de coborare pe solul martian a fost incredintata ARCA, aceasta functionand in parametri normali in timpul misiunii de pe Marte, dupa cum arata ancheta Agentiei Spatiale Europene”, se arata in comunicatul ARCA, remis vineri Ziare.com.

ARCA se intreaba ce a vrut sa obtina planetologul italian Enrico Flamini, liderul echipei stiintifice a Agentiei Spatiale Italiene, cand a declarat ca vina apartine companiei romanesti, desi ancheta inca nu se finalizase.

“Vom incerca sa intelegem care au fost cauzele care au generat declaratiile domnului Flamini cu patru zile inaintea comunicarii rezultatelor anchetei care arata ca Unitatea de Masura Inertiala de a carei testare fost responsabila o companie italiana nu a functionat, iar parasuta a carei testare a fost incredintata companiei noastre a functionat perfect.

Ce s-a dorit sa se obtina prin aceste declaratii? Vom intreprinde in urmatoarele zile actiunile necesare pentru ca domnul Enrico Flamini sa suporte costurile declaratiilor care au generat o campanie de presa a carei tinta a fost ARCA Space Corporation si CEO-ul ei“, se mai arata in documentul citat.

A.G.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response