NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Asa devotament, mai rar – O caracatita si-a pazit ouale patru ani, fara sa manance

Oamenii de stiinta sunt entuziasmati de o descoperire recenta. O specie de caracatita cu opt brate ar putea detine recordul in ceea ce priveste devotamentul fata de pui, dupa ce s-a descoperit ca un exemplar a stat langa ouale sale timp de patru ani si cinci luni.

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul unui robot subacvatic, la 1,4 kilometri adancime. Caracatita a fost zarita initial in Pacific, chiar inainte sa-si depuna ouale pe o stanca, in 2007. O luna mai tarziu, a fost vazuta din nou, in acelasi loc.

Excursiile periodice in mediul acvatic au fost soldate, toate 18, cu zarirea caracatitei, informeaza BBC.

A disparut abia dupa ce puii au iesit din oua, a explicat unul dintre cei implicati in misiune, dr. Bruce Robison. Se crede ca la scurta vreme a si murit – ouale fiind depuse de caracatite in ultimul sfert de viata -, nu insa inainte de a darama orice record existent.

Pana acum recordul era detinut de o caracatita care si-a pazit ouale de pradatori doi ani de zile.

Fara hrana 53 de luni?

Potrivit cercetatorului, caracatita mai are o singura treaba de facut odata ce ouale au fost depuse, iar exemplarul studiat si-a dus misiunea la bun sfarsit. Potrivit acestuia, este posibil ca aceasta sa nu fi mancat nimic timp de 53 de luni.

Cei mai grijulii si credinciosi tati din regnul animal (Galerie foto)

Singura data cand mama-caracatita a fost interesata de crabii si crevetii din imediata apropiere – care in mod normal constituie masa sa – a fost ca sa-i goneasca de langa cele 160 de oua.

Chiar si atunci cand oamenii de stiinta au incercat, prin intermediul robotului acvatic, sa-i ofere o gustare, caracatita nu s-a hranit.

Se crede ca in perioada in care si-a pazit ouale s-a miscat foarte putin, asa ca rata metabolismului a fost extrem de lenta. In plus, temperaturile de la 1,4 km adancime sunt foarte joase, de numai 3 grade, asa ca incetinesc orice proces din organism.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response