NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Arnold Schwarzenegger, reacţie dură după ce un dentist american l-a împuşcat pe leul Cecil

de Florin Badescu – Mediafax

Actorul american Arnold Schwarzenegger militează pentru protejarea marilor feline şi, încercând să sensibilizeze publicul larg, a publicat pe Twitter câteva mesaje în care a denunţat comportamentul lui Walter James Palmer, stomatologul care l-a împuşcat pe Cecil, cel mai cunoscut leu din Zimbabwe.

FOTO: cecilthelion.org

La câteva zile după împuşcarea leului Cecil de către stomatologul american Walter James Palmer, actorul Arnold Schwarzenegger a părut mai angajat ca niciodată în cauza de salvare a marilor feline, informează lefigaro.fr.

Actorul a publicat pe contul său de Twitter un montaj, alcătuit din două fotografii. Prima imagine îl prezintă pe starul american în tinereţe, cu torsul gol şi un trofeu în fiecare mână, după ce câştigase un concurs de culturism. Fotografia este însoţită de textul următor: “Acestea sunt trofee!”. A doua fotografie prezintă imaginea unui leu şi este însoţită de un alt text: “Acesta nu este (un trofeu, n.r.)!”.

Fostul guvernator al statului California a cerut apoi internauţilor nu doar să îi redistribuie aceste mesaje, ci şi să facă donaţii în beneficiul societăţii National Geographic pentru ajutorarea felinelor de talie mare.

Cu doar câteva ore înainte, starul hollywoodian l-a criticat dur pe dentistul american, pe contul său de pe platforma Instagram: “Încetaţi să mai ucideţi feline. Să ucizi un leu, asta nu înseamnă că eşti curajos. Să te înrolezi în armată, asta înseamnă curaj. Încercaţi să faceţi acest lucru înainte de a ucide un leu. Protejarea felinelor înseamnă să fii curajos”. Actorul a publicat şi o fotografie cu el însuşi, însoţită de mesajul “STOP”.

Arnold Schwarzenegger nu este singurul actor celebru care a reacţionat după uciderea leului Cecil. Actriţa Mia Farrow şi-a exprimat şi ea indignarea pe reţelele de socializare. Ea a publicat pe contul ei de Twitter adresa la care se află cabinetul stomatologic al doctorului Palmer. Iniţiativa a fost interpretată eronat de mulţi internauţi, care au crezut că actriţa şi-a publicat adresa personală – violând astfel termenii de utilizare ai platformei Twitter.

Alte vedete din showbiz, precum Jimmy Kimmel şi Ricky Gervais, l-au criticat în termeni duri şi l-au ironizat fără menajamente pe medicul Palmer prin intermediul unor mesaje publicate pe reţelele de socializare.

De la începutul acestei săptămâni, stomatologul american Walter James Palmer a primit numeroase critici, dar şi ameninţări cu moartea. În oraşul său, Bloomington, aflat la periferia metropolei Minneapolis, doctorul Palmer este obligat să rămână ascuns în vila sa luxoasă, pentru a evita furia localnicilor şi a asociaţiilor care militează pentru protejarea animalelor şi a naturii.

După ce oficialii din Zimbabwe au dezvăluit identitatea ucigaşului leului Cecil, activiştii au folosit motoarele de căutare online pentru a descoperi datele de contact ale doctorului Palmer şi, apoi, reţelele de socializare pentru a distribui informaţii despre cabinetul lui stomatologic şi familia sa, generând un val de furie pe internet, suficient de puternic pentru a-i anihila pur şi simplu activitatea din spaţiul digital.

În faţa cabinetului doctorului Palmer, o slujbă funerară în memoria leului Cecil s-a încheiat cu plasarea unui număr impresionant de trandafiri roşii şi a câtorva zeci de jucării din pluş – cele mai multe reprezentând animale din junglă – în faţa uşii încuiate a cabinetului.

Vânătoarea de trofee, practică a unor vânători bogaţi care plătesc zeci de mii de dolari pentru a obţine permisul ce le dă voie să ucidă animale sălbatice protejate, reprezintă de multă vreme subiectul unor dezbateri globale. Susţinătorii vânătorilor, dar şi unii dintre ecologişti spun că, dacă este realizată într-un mod responsabil, vânzarea acelor permise scumpe unor vânători interesaţi de animalele de talie mare şi care au mulţi bani poate să ajute programele de protejare a speciilor periclitate.

Un studiu din 2009, realizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, a estimat că vânătorii de trofee ucid aproximativ 600 de lei în fiecare an. În octombrie 2014, reprezentanţii United States Fish and Wildlife Service au propus includerea leului african pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia. În acest fel, autorităţile vor trebui să stabilească un ghid de practici în ceea ce priveşte permiterea importurilor de trofee de vânătoare. Propunerea este analizată în această perioadă.

Cecil era monitorizat cu atenţie de cercetătorii de la Universitatea Oxford încă din 2008, într-un studiu ce vizează declinul populaţiilor de lei africani, pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine ameninţările şi riscurile cu care se confruntă aceste animale. Potrivit Wildlife Conservation Research Unit, divizie a Departamentului de Zoologie de la Universitatea Oxford, fraţii adulţi şi puii lui Cecil vor fi cel mai probabil ucişi de alţi masculi adulţi care vor încerca să preia controlul asupra acelui teritoriu.

Dezbaterile referitoare la vânătoarea de trofee se poartă de multă vreme în rândul activiştilor pentru conservarea naturii şi drepturile animalelor, fără să ajungă însă întotdeauna în atenţia publicului general. Atunci când un bărbat din Texas a plătit 350.000 de dolari pentru a vâna şi ucide un rinocer negru (specie protejată) în Namibia, în acest an, valul de indignare a rămas la nivelul acestei comunităţi de ecologişti. Însă moartea lui Cecil, un leu în vârstă de 13 ani, care a fost gonit de pe teritoriul său dintr-un parc naţional din Zimbabwe, a atins o coardă sensibilă a opiniei publice.

Doctorul Palmer a plătit aproximativ 54.000 de dolari pentru a vâna acest animal, potrivit presei, iar, în 2009, a plătit 45.000 de dolari la o licitaţie organizată pentru a conserva habitatul elanilor din California. Numele lui a apărut în acel an în The New York Times, după ce a ucis un elan de la o distanţă de 68,5 metri cu un arc, în încercarea de a stabili un nou record mondial la vânătoarea cu arcul.

Potrivit Zimbabwe Conservation Task Force, leul Cecil a fost vânat cu o arbaletă, după ce a fost gonit de pe teritoriul său şi, iniţial, ademenit cu mâncare. Cecil, cunoscut de toţi vizitatorii Parcului Naţional Hwange din vestul statului Zimbabwe graţie coamei sale spectaculoase de culoare neagră, a fost doar rănit atunci când a fost atins de o săgeată. Vânătorii i-au luat urma timp de două zile înainte de a-l ucide cu o armă de foc. Cecil a fost decapitat şi jupuit, iar trupul lui neînsufleţit a fost lăsat să putrezească.

Doi bărbaţi din Zimbabwe, un fermier şi un vânător profesionist, care au fost acuzaţi că l-au ajutat pe doctorul Palmer, au apărut în faţa unui tribunal, miercuri, fiind acuzaţi de braconaj. Oficialii din Zimbabwe spun că şi doctorul Palmer va fi cercetat pentru braconaj.

14659878

 

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response