NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Antreprenor thailandez, condamnat marţi la 12 ani de închisoare pentru legături în anturajul familiei regale

Un antreprenor thailandez, care a susținut că ar avea legături în anturajul familiei regale,cu ocazia negocierii unui teren, a fost condamnat marţi la 12 ani de închisoare pentru lezmajestate. Bărbatul se numește  Boontham Boonthepprathan, potrivit Agerpres. 

În Thailanda, recurgerea la legăturile cu familia regală în vederea înavuţirii intră sub incidenţa asprei legi de lezmajestate. Omul cheie în acea afacere a fost Pongpat Chayapun, poliţist de rang înalt şi unchi al fostei soţii a prinţului moştenitor Maha Vajiralongkorn, condamnat pentru că s-a folosit de poziţia sa, de exemplu pentru a obţine bani de la firme. Faptul că prinţesa Srirasmi a intrat în dizgraţie a fost făcut public în decembrie 2014, când s-a anunţat şi divorţul său de prinţul moştenitor. La scurt timp după aceea, mai mulţi apropiaţi ai prinţesei, până şi părinţii ei, au fost condamnaţi la ani grei de închisoare pentru calomnierea familiei regale. 

De când au venit la putere printr-o lovitură de stat, în mai 2014, militarii au făcut din lupta împotriva crimei de lezmajestate vârful de lance al acţiunii lor, în contextul incertitudinii legate de succesiunea regelui Bhumibol Adulyadej, în vârstă de 88 de ani, spitalizat în prezent. Numărul urmăririlor penale şi al condamnărilor pentru lezmajestate a crescut constant de la lovitura de stat. 

Prinţul Maha Vajiralongkorn, văzut în Thailanda cu ocazia unor ceremonii oficiale, are o viaţă publică foarte discretă. Tatăl său are un statut de semizeu, lucru pe care elevii îl învaţă la şcoală din fragedă copilărie. Cultul personalităţii a fost consolidat de militari de la lovitura de stat, prezentată ca o acţiune destinată să protejeze monarhia

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response