NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

10 destinaţii de vacanţă inedite. România, în topul aventurilor recomandate de CNN

De la cel mai nordic punct al lumii, până la deşerturile de sare din America de Sud, CNN a alcătuit o listă cu zece destinaţii de vacanţă trecute cu vederea de cei mai mulţi dintre turişti. Printre acestea se află şi România.

Foto: Mediafax Foto // Andreea Alexandru

CNN a alcătuit o listă cu zece destinaţii de vacanţă trecute cu vederea de cei mai mulţi dintre turişti. Printre acestea se află şi România, notează Mediafax.

Bolivia. Statul din America de Sud nu este cunoscut pentru staţiuni de lux, restaurante scumpe, autostrăzi sau mijloace de transport în comun pe care te poţi baza, relatează CNN. În schimb, această ţară compensează prin peisajele sale deosebite şi prin experienţele ieşite din comun pe care le oferă turiştilor. Vizitatorii pot mânca inimi de vită de la vânzătorii ambulanţi, în La Paz, sau pot face drumeţii pe Isla del Sol aflată pe lacul Titicaca, cel mai mare din America de Sud şi lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume.

Malawi este de multe ori trecută cu vederea în favoarea altor destinaţii africane, cum ar Kenya, Tanzania sau Africa de Sud. Din acest motiv ţara dispune de mai multe peisaje neatinse de intervenţia umană şi de rezervaţii naturale. Pentru a vă bucura cu adevărat de micul stat african, agenţii de turism recomandă să închiriaţi o maşină şi să străbateţi ţara de la un capăt la celălalt. De la nord la sud, Malawi are doar 836 de kilometri.

● Cei mai mulţi dintre turişti nu pun Mongolia pe lista priorităţilor de vacanţă, pentru că o consideră ca fiind o stepă întinsă, aproape pustie, în care nu ai ce să vezi. Într-adevăr, Mongolia se întinde pe 1.564.116 kilometri pătraţi, de peste şase ori mai mult decât suprafaţa României şi are o populaţie de doar 3 milioane de locuitori, dintre care aproape jumătate în capitala Ulan Bator. Densitatea populaţiei este de 1.84 locuitori pe kilometru pătrat, cea mai mică dintre toate statele independente din lume. Spaţiile mari, neaglomerate şi liniştea nu ar trebui să îndepărteze vizitatorii, ba dimpotrivă, spun agenţii de turism.

Idaho, Statele Unite. Poate părea ciudat că o destinaţie din Statele Unite ale Americii este inclusă pe lista vacanţelor inedite şi mai puţin cunoscute, mai ales dacă ţinem cont de faptul că SUA este al doilea cel mai vizitat stat din lume, cu 67 de milioane de turişti în fiecare an. Idaho este unul dintre statele americane trecute cu vederea, poate şi din cauza faptului că este înconjurat de state foarte vizitate, care dispun de atracţii turistice foarte cunoscute. Idaho este singurul stat din vestul Americii care nu are un parc naţional important, în timp ce în state alăturate ca Wyoming sau Utah se regăsesc parcuri cunoscute la nivel mondial, ca Yellowstone ori Zion.

Idaho beneficiază însă de peisaje la fel de spectaculoase ca şi statele cu care se învecinează, iar faptul că nu este vizitat de atât de mulţi turişti nu poate fi decât îmbucurător din punctul de vedere al potenţialilor vizitatori. Astfel vă veţi putea bucura în voie de munţii, râurile şi lacurile din vestul Statelor Unite. O activitate care nu trebuie ratată este raftingul pe râul Salmon, experienţă care durează şase zile şi străbate peisaje splendide.

Foto Mediafax Foto // Andreea Alexandru

● CNN plasează România pe lista celor zece destinaţii mai puţin cunoscute care merită vizitate. Conform autorilor materialului, arhitectura stalinistă din România contrastează cu arta şi arhitectura medievală, care evocă o istorie bogată. Deşi se îndreaptă rapid spre modernizare, România atrage turiştii prin construcţii vechi de sute de ani. Cetăţile şi sutele de sate medievale, unele datând chiar din secolul al XIII-lea, sunt exemple perfecte ale arhitecturii Evului Mediu şi unele dintre cele mai bine păstrate construcţii saxone din Europa.

Autorii recomandă drumeţiile prin munţii Carpaţi, pentru peisajele superbe şi pentru fauna interesantă, în special urşii din pădurile Transilvănene. De asemenea, Carpaţii sunt o alternativă a Alpilor mai puţin cunoscută, mai puţin aglomerată şi mult mai ieftină. Conform CNN, unele dintre obiectivele care nu trebuie ratate sunt Castelul Bran, Sighişoara şi mânăstirile din nordul Moldovei.

Cape Breton, Canada. Insula de 177 de kilometri, aflată în Oceanul Atlantic, în apropiere de Golful Sfântul Laurenţiu, este omisă de cei mai mulţi dintre turişti. Doar două din zece persoane care vizitează Nova Scotia ajung până pe insula Cape Breton şi mai puţin de 10% dintre turiştii din alte ţări vizitează Canada Atlantică.

Deşi a fost şi colonie franceză şi britanică, insula este dominată de cultura scoţiană, de la muzică până la tradiţii şi relief. Barurile şi terasele locale sunt renumite, în special Red Shoe, (n.r. pantoful roşu, în limba engleză) din Mabou, numit aşa după o pereche de pantofi pătată, care a inspirat şi o melodie. CNN recomandă să vă împrieteniţi cu localnicii şi să dansaţi cu ei, o experienţă deosebită pe insulă.

Foto AFP // Mediafax // Sven Nackstrand

● Spre deosebire de celelalte exemple de pe listă, Cercul Polar nu este o destinaţie mai puţin cunoscută, ci doar puţin frecventată de turişti, din cauza costurilor şi a dificultăţii călătoriei. Zona începe de la 66 de grade şi 33 de minute latitudine nordică şi se întinde până la Pol, incluzând porţiuni din opt state. Vara, soarele nu apune cel puţin o zi, iar perioada se măreşte cu cât avansezi spre nord, ajungând până la zile şi nopţi care durează câte şase luni.

Bhutan, regatul aflat în sudul Asiei, la poalele munţilor Himalaya este ultimul stat budist din regiune. Bhutan este singura ţară din lume care măsoară fericirea cetăţenilor şi, spre deosebire de India şi China, nu urmăreşte dezvoltarea turismului în mod special. Doritorii trebuie să plătească pentru activităţile pe care vor să le desfăşoare înainte să ajungă acolo şi limita minimă este de 250 de dolari pe zi, fapt care îndepărtează turiştii care fac excursii în statele vecine.

Dacă ajungeţi acolo, alegeţi să urmaţi traseul Omului de Zăpadă, o rută dificilă, care durează 24 de zile. Drumeţia, care include vârfurile care separă Bhutanul de Tibet, străbate unsprezece trecători la mare altitudine în munţii Himalaya, nefiind recomandată celor mai puţin experimentaţi.

● Cei mai mulţi dintre turiştii care vizitează Noua zeelandă aterizează la Auckland şi apoi se îndreaptă spre sud. Astfel, regiunea Northland, aflată, aşa cum îi spune şi numele, în partea de nord a ţării, este de cele mai multe ori trecută cu vederea. Zona este cnoscută pentru cultura şi civilizaţia maori, reprezentate puternic în regiune, dar şi pentru influenţa europeană, dovadă a trecutului ţării, dominată de coloniştii de pe bătrânul continent.

Spaţiul cosmic – scumpă şi periculoasă, această excursie este aleasă, probabil, de cei mai puţini dintre turişti. Space Adventures a trimis şapte vizitatori pe Staţia Spaţială Internaţională, la mai mult de 400 de kilometri deasupra Pământului, timp de zece zile. Costul unui singur bilet este însă de 50 de milioane de dolari, mult prea scump pentru cei mai mulţi dintre noi.

12652391

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response