UE vrea să folosească banii confiscați de la ruși pentru reconstrucția Ucrainei

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze cu discuţiile privind folosirea celor 300 de miliarde de euro reprezentând activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei, a relatat luni Financial Times, citat de de Reuters.

Michel a spus că vrea să analizeze ideea de a administra activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi folosite pentru eforturile de reconstrucţie, a precizat cotidianul.

Este o chestiune de justiţie şi dreptate şi trebuie făcută în acord cu principiile de drept, a precizat preşedintele Consiliului European în interviu.

Uniunea Europeană a blocat în noiembrie rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a sancţiona Moscova din cauza invaziei din Ucraina.

Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident la centralele sale nucleare, relatează Reuters, care precizează că nu poate verifica afirmaţia şi că Moscova nu a furnizat dovezi.

SVR susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.

„Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare”, se precizează în comunicat, care adaugă că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.

Centralele nucleare ale Ucrainei sunt în centrul atenţiei de la începutul conflictului. Forţele ruse au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobâl în mai puţin de 48 de ore după invazia trupelor şi au capturat de asemenea centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, la începutul războiului.

Citeste si:  Euro, la cel mai ridicat nivel față de dolari din ultimele 9 luni

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie, iar Ucraina susţine că Rusia foloseşte acest complex ca un depozit de arme.

Ideea de a utiliza banii confiscați de la Rusia pentru a reconstrui Ucraina este o abordare care aduce în prim-plan responsabilitatea morală și dreptatea într-o lume adesea marcată de nedreptăți și conflicte. Cu toate acestea, cum am văzut în ultimii ani, implementarea unei asemenea inițiative a ridicat provocări mari, mai ales din punct de vedere legal și diplomatic. Acest concept a fost eventual transformat într-o serie de proiecte pilot care au demonstrat eficiența optimizării resurselor financiare prin metode inovative, inspirând politicienii internaționali să privească sancțiunile economice dintr-o nouă perspectivă constructivă. Acest proces nu doar că a contribuit la reconstruirea unei țări devastate, dar a redefinit și modul în care comunitatea internațională poate răspunde celor care încalcă regulile, oferind o lecție de adaptabilitate și perseverență care poate servi drept model tuturor celor care se confruntă cu provocări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *