Europenii au respectat sfaturile de a economisii energia

Europenii au dat drumul la încălzire cu o lună mai târziu decât de obicei şi de asemenea au redus temperatura instalaţiilor de încălzire pe parcursul iernii, respectând apelul guvernelor de a economisi energia pe fondul crizei din Ucraina, arată datele colectate de firma germană Tado care activează pe piaţa termostatelor inteligente, informează Reuters.

Conform acestor date, colectate de la sute de mii de termostate inteligente instalate în gospodăriile de pe întreg continentul, pe măsură ce temperaturile de afară au coborât, gospodăriile au răspuns la avertismentele serioase privind costurile mari cu încălzirea.

Oamenii şi firmele din Europa folosesc din ce în ce mai mult termostatele inteligente pentru a-şi monitoriza consumul de gaze. Aceste termostate sunt deseori legate de tarifele unui furnizor de energie pentru a facilita cererea şi a reduce vârfurile de cost. În Germania, astfel de termostate sunt obligatorii în noile clădiri.

Datele Tado arată că, în iarna 2022-2023, proporţia locuinţelor care au dat drumul la încălzire a trecut pragul de 90% abia în data de 28 noiembrie. Comparativ, în precedenţii trei ani acest prag a fost trecut cu trei săptămâni mai devreme, pe 7, 12 şi respectiv 15 noiembrie.

Vezi si:  Elvețienii se pronunță pentru impozitarea marilor companii

De asemenea, instituţiile publice din Germania au redus şi ele temperaturile în birouri până la 19 grade Celsius. La Universitatea din oraşul Oder, la graniţa cu Polonia, personalul a primit pături pentru a se încălzi.

Datele Tado arată şi că termostatele din gospodării au fost coborâte, cu aproape un grad, în iarna aceasta comparativ cu situaţia din anii precedenţi.

În paralel, organismele de reglementare din energie sunt acum mai relaxate când vine vorba de perspectivele cu privire la aprovizionarea cu gaze a Europei. „Graţie economisirii, intrărilor de gaze şi nivelului bun al stocurilor suntem foarte, foarte optimişti că nu va mai trebui să ne facem griji cu privire la o criză a gazelor în iarna aceasta”, a declarat preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA), Klaus Mueller, după ce anterior i-a avertizat pe consumatori că va fi nevoie de reduceri semnificative la consumul de gaze pentru a împiedica o criză în aprovizionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *