Inca un faliment bancar in SUA

Banca First Republic a fost inchisa de autoritatile federale americane; ulterior, cea mai mare parte a activelor sale au fost cumparate de gigantul JPMorgan Chase.

Este al treilea faliment al unei banci americane in mai putin de trei luni. First Republic avea sediul in California. Banca era supusa unor mari presiuni dupa ce luna trecuta doua banci similare s-au prăbusit: Silicon Valley Bank si Signature. Saptamana trecuta, valoarea actiunilor bancii First Republic a scazut cu peste 75 la suta. La inchiderea bursei, in ultima zi de activitate bursiera din luna aprilie, First Republic nu mai valora decat 654 milioane de dolari, fata de peste 20 de miliarde de dolari la inceputul anului.

In luna martie, clientii First Republic retrasesera din conturi peste 100 de miliarde de dolari. Autoritatile financiare au inchis banca, iar activele au fost vandute catre JP Morgan. Tranzactia a avut loc in urma unei licitatii organizate de autoritatea de reglementare a activitatii financiar-bancare din SUA. La acel moment, 11 banci au pompat 30 de miliarde de dolari pentru a salva First Republic, dar fara succes.

Vezi si:  Europenii au respectat sfaturile de a economisii energia

Potrivit termenilor unui acordului anuntat pe 1 mai dimineata,  JPMorgan – cea mai mare banca americana – preia toate depozitele First Republic precum si aproape toate activele, astfel ca agentiile bancii isi vor putea continua activitatea in mod normal.

Trezoreria SUA da asigurari ca sistemul bancar american e sanatos si rezilient, insa analistii spun ca sentimentul de panica pune tot mai mult stapanire pe piete.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *