Esecul Schengen merge mai departe

Nu doar ca nu a cazut niciun cap la Bucuresti dupa esecul Schengen, dar Emil Hurezeanu revine ambasador in Austria.

Toata lumea a ramas pe loc, dupa ce a trecut revolta la adresa Austriei ca nu am fost primiti in Schengen. Emil Hurezeanu revine ambasador la Viena, dupa doar 5 saptamani de absenta, Bogdan Aurescu e in continuare ministru de externe. Cei doi nu sunt de vina atat pentru faptul ca Austria s-a opus aderarii Romaniei la spatiul de libera circulatie, cat pentru ca au intretinut artificial asteptari uriase ca vom fi primiti la consiliul JAI din decembrie, anul trecut. Iar eforturile facute de Hurezeanu, ca ambasador, daca au existat, au fost extrem de discrete. Nu stim decat ca, desi inutil, Hurezeanu i-a trimis o scrisoare presedintelui Austriei, cu doar cateva zile inainte votului de la Bruxelles. Asta desi nu presedintele Austriei decide, ci guvernul. In Austria, rolul presedintelui e simbolic.

Klaus Iohannis “s-a impacat” cu presedintele Austriei si il retrimite pe Emil Hurezeanu

Ambasadorul fusese chemat in tara, dupa ce guvernul de la Viena s-a opus primirii noastra in spatiul de libera circulatie Schengen.

Vezi si:  Pactul pentru lectura : ofensiva impotriva analfabetismului functional

Iohannis a discutat la telefon cu Alexander Van der Bellen, presedintele Austriei. Se pare ca dialogul a avut loc la initiativa Austriei. Cotroceniul afirma ca Iohannis i-a spus presedintelui austriac ca refuzul legat de Schengen a provocat dezamagire in randl cetatenilor romani. De asemenea, Iohannis a afirma ca Romania este si va continua sa fie un furnizor de securitate in europa si va continua sa protejeze frontiera.

Hurezeanu retrimis la Viena

In urma discutiei cu Presedintele Van der Bellen, Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului Romaniei. Emil Hurezeanu fusese chemat in tara “pentru consultari” în data de 9 decembrie 2022. S-a spus atunci, neoficial, ca exista doua variante: fie guvernul a fost nemultumit de prestatia lui Hurezeanu la Viena si il retrage, de fapt, definitiv. Fie Bucurestiul vrea sa arate Austriei ca nu mai trimite ambasador, in semn de protest fata de tratamentul la care am fost supusi in privinta Schengen.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *