Desi nu e in Schengen, Romania e mai avansata din unele puncte de vedere

Potrivit Schengenvisainfo.com, cu toate ca nu e in spatiul de libera circulatie Schengen, Romania este inaintea multor tari deja membre, in ceea priveste pregatirile pentru implementarea sistemului Intrare-Iesire – Entry/Exit System (EES).

EES a fost creat de Uniunea Europeana cu scopul de a face teritoriul comunitar mai sigur, prin controlul intrarilor si iesirilor. Sistemul va colecta date biometrice – amprente si imagini faciale – ale tuturor calatorilor de la granitele externe.

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera anunta ca pregatirile pentru EES sunt in faza avansata in Romania, in mai multe domenii. Reprezentantii Inspectoratului au confirmat ca, in afara stabilirii cadrului organizational pentru implementarea la nivel national a EES si ETIAS, Romania a desemnat autoritatile competente, precum si responsabilitatile acestora.

In plus, in Romania au fost infiintate noi structuri, Central Access Points – Puncte Centrale de Acces – si Unitatea Nationala ETIAS, care se vor ocupa de procesarea datelor personale, de chestiuni ce tine de securitate, formalitati de recurs etc.

Vezi si:  Torino: participare record la Flash Mob-ul dedicat Zilei României, organizat de Grupul Vatra

„Au fost semnate contracte de finantare, prin care au loc achizitii pentru dezvoltarea infrastructurii IT&C, inclusiv echipamente pentru EES, adaptarea sistemului IT al Politiei de Frontiera din Romania la cerintele EES si pentru cumpararea unei solutii IT, care va asigura schimbul de informatii intre Punctele Centrale de Acces si autoritatile desemnate” – precizeaza Inspectoratul General.

SchengenVisaInfo.com a contactat toate tarile membre Schengen si a cerut informatii despre stadiul pregatirilor pentru EES, insa foarte putine au oferit informatii, iar cele care au facut-o au dat numai date vagi. Asfel ca, potrivit informatiilor de pana acum, Romania pare cu un pas cel putin inaintea multor tari deja membre in spatiul de libera circulatie.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *