Comisia aproba schema de ajutor de stat de 44 milioane euro propusa de Romania

Comisia Europeana a dat unda verde schemei de ajutor de stat in valoare de 44 de milioane de euro, propusa de Romania pentru sprijinirea crescatorilor de bovine in contextul invadarii Ucrainei de catre Rusia.

Nu sunt bani care vin de la Bruxelles. E vorba doar de un acord pentru acordarea unor ajutoare. Romania a solicitat permisiunea de a acordat acest sprijin sectorului crescatorilor de bovine, afectati de criza economica declansata de razboiul din Ucraina. In cadrul acestei scheme, ajutoarele vor fi acordate sub forma de granturi directe. Scopul schemei este compensarea beneficiarilor eligibili pentru o parte din costurile suplimentare suportate ca urmare a cresterilor de preturi pentru combustibil, energie si furaje. De asemenea, prin această schema se doreste sprijinirea crescatorilor in depasirea dificultatilor financiare ale acestora legate de actuala criza geopolitica.

Romania a cerut la Bruxelles acordul pentru aceste granturi. Normele europene permit acordarea de ajutoare de stat doar in conditii foarte stricte. Insa in ultimii ani – in contextul pandemiei si al razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei – aceste norme au fost aplicate mai flexibil. In plus, a fost creat Cadrul temporar de criza, instrument prin care ajutoarele de stat pot fi acordate mai usor si cu mai putina birocratie. In privinta granturilor pentru sectorul cresterii bovinelor, Comisia a stabilit ca ajutoarele nu vor depasi 250.000 euro per beneficiar si vor fi acordate pana la 31 decembrie 2023.

Vezi si:  România, în topul creșterii tranzacțiilor imobiliare

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *