Agenti patogeni stravechi, conservati de mii de ani in permafrostul din nordul Rusiei, s-ar putea reactiva, pe masura ce temperaturile globle cresc.
Odata cu topirea scoartei inghetate, ar putea sa „invie” microbi de demult, iar omenirea ar putea fi in pericol, confruntandu-se cu boli nemaivazute de generatii intregi.
Jean-Michel Claverie, virolog si profesor emerit la Scoala de Medicina de la Universitatea Aix-Marseille, este unul dintre putinii oameni de stiinta din lume care a studiat asa-numitele virusuri zombie din permafrostul siberian. Claverie atrage atentia ca in solul inghetat din Rusia pot fi foarte multe virusuri, din cele mai diverse.
„Noi am incercat sa readucem la viata doar virusurile amoeba, pentru ca acestea nu sunt un pericol pentru animale, oameni sau plante. Cand secventiem ADN-ul de pe un esantion de permafrost, identificam virusuri de multe tipuri, inclusiv unele avand legatura cu boli animale sau umane, cum ar fi variola si febra porcina africana” – precizeaza profesorul Claverie.
Permafrostul acopera aproape doua treimi din Rusia si se topeste cu viteza, din cauza temperaturilor tot mai ridicate din Arctica.
In 2014, Claverie si biologul Chantal Abergel au izolat cu succes un urias virus infectios vechi de 30.000 de ani, comparabil cu o bacterie, ca dimensiuni si de 150 de ori mai mare decat orice bacteriofag – un tip de virus care infecteaza bacteriile.
Intr-un studiu, la care a contribuit si omul de stiinta francez, se arata ca exista confirmarea ca sunt mult mai multe virusuri inghetate in permafrost decat se credea pana acum. Unele au o vechime de 48.500 ani.
MM