Romania ofera ajutor Marocului, tara lovita de un seism care a facut cel putin 800 de morti

Premierul Marcel Ciolacu l-a delegat pe Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta,  sa ia legătura cu autoritatile din Maroc si sa ofere sprijinul Romaniei. Cutremurul violent care a avut loc in Maroc in noaptea de vineri spre sambata a omorat cel putin 800 de oameni.

Intr-o postare pe fostul Twitter, in prezent X, Ciolacu a scris ca dupa seismul devastator din Maroc, autoritatile romane sunt in legatura permanenta cu cele marocane si sunt gata sa ofere asistenta. Surse din guvern afirma ca, in masura in care marocanii au nevoie de ceva, Romania va contribui. Momentan, autoritatile din Maroc au anuntat ca nu au nevoie de nimic. Romania are o relatie foarte buna cu Marocul, autoritatile de la Rabat avand un rol esential in eliberarea romanului Iulian Gherghut, ostatic in Burkina Faso timp de 8 ani.

Numarul victimelor din Maroc e in crestere

Potrivit celui mai recent bilant anuntat de autoritatile din Maroc, seismul a facut cel putin 800 de morti. Seismologii marocani au anuntat o magnitudine de 7 pe Richter, in timp ce Institutul de Geofizica din SUA a estimat 6,4.

Vezi si:  Romania devine hub regional pentru instruirea pilotilor ucraineni pe avioane F-16

A fost un seism de suprafata, produs in Muntii Atlas. In zona epicentrului multe asezari au fost aproape in totalite distruse, iar accesul echipelor de salvare e dificil.

Marrakech, oras medieval extrem de apreciat de turistii straini, a fost cel mai afectat. S-au daramat mai multe vestigii istorice. In toate localitatile mari, oamenii stau in strada, de frica replicilor. Spitalele sunt neincapatoare. In seism au fost raniti cel putin 400 de oameni. Populatia e indemnata sa doneze sange.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *