Premierul Marcel Ciolacu l-a delegat pe Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, sa ia legătura cu autoritatile din Maroc si sa ofere sprijinul Romaniei. Cutremurul violent care a avut loc in Maroc in noaptea de vineri spre sambata a omorat cel putin 800 de oameni.
Intr-o postare pe fostul Twitter, in prezent X, Ciolacu a scris ca dupa seismul devastator din Maroc, autoritatile romane sunt in legatura permanenta cu cele marocane si sunt gata sa ofere asistenta. Surse din guvern afirma ca, in masura in care marocanii au nevoie de ceva, Romania va contribui. Momentan, autoritatile din Maroc au anuntat ca nu au nevoie de nimic. Romania are o relatie foarte buna cu Marocul, autoritatile de la Rabat avand un rol esential in eliberarea romanului Iulian Gherghut, ostatic in Burkina Faso timp de 8 ani.
Numarul victimelor din Maroc e in crestere
Potrivit celui mai recent bilant anuntat de autoritatile din Maroc, seismul a facut cel putin 800 de morti. Seismologii marocani au anuntat o magnitudine de 7 pe Richter, in timp ce Institutul de Geofizica din SUA a estimat 6,4.
A fost un seism de suprafata, produs in Muntii Atlas. In zona epicentrului multe asezari au fost aproape in totalite distruse, iar accesul echipelor de salvare e dificil.
Marrakech, oras medieval extrem de apreciat de turistii straini, a fost cel mai afectat. S-au daramat mai multe vestigii istorice. In toate localitatile mari, oamenii stau in strada, de frica replicilor. Spitalele sunt neincapatoare. In seism au fost raniti cel putin 400 de oameni. Populatia e indemnata sa doneze sange.
MB
Implicația României în a oferi sprijin Marocului, lovit de un cutremur devastator, ilustrează natura umanitară și solidaritatea internațională care ar trebui să ne inspire pe toți în viața de zi cu zi. De-a lungul istoriei, momente dificile au scos la lumina ce e mai bun în oameni, iar gestul României subliniază importanța sprijinului între națiuni, mai ales în fața dezastrelor naturale. Deși Marocul, în acest moment, nu cere ajutor, prietenia și deschiderea României ar putea facilita o cooperare rapidă dacă situația se schimbă. Acest exemplu ne reamintește că fiecare gest de ajutor poate clădi punți de înțelegere și suport reciproc, amintindu-ne de puterea empatiei și colaborării.