Romania devine hub regional pentru instruirea pilotilor ucraineni pe avioane F-16

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii – CSAT – reunit joi la Cotroceni – a pus la punct detaliile privind implicarea Romaniei intr-un proiect transatlantic nou. Este vorba despre crearea, in tara noastra, a unei facilitati de instruire a pilotilor pentru operarea avioanelor F-16.

Impreuna cu alti aliati si cu compania care proiecteaza acest avion de lupta, Lockheed Martin Corp, va fi creat, in Romania, un hub regional pentru antrenamentul pilotilor care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregatiti pilotii romani care operează aeronave F-16, urmand ca facilitatea să fie deschisă ulterior si participării pilotilor din statele aliate si partenere NATO, inclusiv din Ucraina.

“Acest hub regional de instruire va acoperi cerintele de pregatire din partea aliatilor si a partenerilor regionali, ceea ce va conferi Romaniei pozitionarea ca lider regional in domeniul instruirii pilotilor F-16, contribuind astfel la cresterea coeziunii, demonstrarea unitătii si intărirea posturii de descurajare si aparare euroatlantica” – precizeaza un comunicat de presa de la Cotroceni.

Vezi si:  Un nou mesaj de sustinere pentru integrarea noastra in Schengen

Ucraina spera sa primeasca cat mai curand avioane multirol F 16, dar deocamdata cine si cate avioane va da e incert. Problema pregatirii pilotilor ucraineni e, de asemenea, majora. In acest moment, Ucraina are mai multi piloti decat avioane. Instruirea pe F-16 e de durata si e un proces complex, tinand cont ca Falcon 16 e un aparat de zbor dotat cu radar, senzori si armament.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *