Papa Francisc negociaza pacea intre Rusia si Ucraina

Suveranul Pontif i-a cerut cardinalului Matteo Zuppi sa isi asume o misune de pace, in încercarea de a pune capat razboiului din Ucraina, a anuntat Vaticanul.

Zuppi, in varsta de 67 de ani, este presedintele conferintei episcopilor din Italia. Inca de la intoarcerea din vizita in Ungaria, Papa Francisc anuntase ca doreste sa lanseze o misiune de pace pentru Ucraina, fara a da alte detalii.

Conform unui comunicat al Vaticanului, cardinalul Zuppi va incerca „sa contribuie la reducerea tensiunilor in conflictul din Ucraina, cu speranta – la care Sfantul Părinte nu a renuntat niciodată – de a incepe astfel procese de pace.”

O sursă diplomatică din statul papal a declarat ca Zuppi va incerca sa se intalneasca separat cu presedintii ucrainean si rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin. Deocamdata inca se lucreaza la detaliile si calendarul legate de aceasta misiune.  Zuppi face parte din comunitatea Sant’ Egidio, un grup din Roma, care activeaza pentru pace si justitie si care, in 1992, a reusit obtinerea unui acord prin care a luat sfarsit razboiul civil din Mozambic, in care au pierit un milion de oameni si 4 milioane de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele.

Vezi si:  California, primul stat american care dedica o luna pe an transgenderilor

Papa Francisc l-a numit cardinal on 2019, iar anul trecut  a fost ales sef al Conferintei Episcopale. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a intalnit saptamana trecuta cu Papa, la Vatican, dar la finalul discutiei a minimalizat sansele unei misiuni de succes. „Cu tot respectul pentru Sfintia Sa, nu avem nevoie de mediatori, avem nevoie de pace. Putin nu face altceva decat sa ucida. Nu avem nevoie de o mediere in care sa fie si el implicat” – declara Zelenski, dupa intalnirea cu Papa Francisc.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *