Delfinii scot anumite sunete, uneori chiar strigate, pentru a incerca sa se facă auziti de semenii lor peste nivelul de zgomot subacvatic din ce in ce mai intens.
Un nou studiu arata ca delfinii nu mai pot comunica pentru ca sunetele lor sunt acoperite de zgomotul produs de om. Delfinii sunt mamifere sociale, inteligente, care se bazeaza pe fluierat si ecolocatie pentru a vana si a se reproduce. Astfel zgomotul produs de om, generat de activitati precum forajele si transportul maritim, are potentialul de a influenta negativ sanatatea delfinilor salbatici.
Delfinii au ajuns sa scoata sunete din ce in ce mai puternice, chiar strigate, pentru comunicarea cu ceilalti delfini. Acest efort de a striga, uneori chiar insuficient, afecteaza sanatatea delfinilor. In plus, desi scot sunete cu decibeli tot mai multi, delfinii nu se mai fac auziti de ceilalti si ritmul si obiceiurile de viata le sunt perturbate.
Intrucat delfinii se bazeaza pe capacitatile lor de comunicare pentru a vana si a se reproduce cu succes, nivelul de zgomot le poate afecta comportamentul, fapt care, la randul sau, dauneaza sanatatii populatiei.
Coordonatoarea studiului, Pernille Sorensen, doctorand la Universitatea Bristol, atrage atentia ca poluarea fonica a oceanelor, in ultimii 20 de ani, a crescut enorm. Iar zgomotul tot mai puternic are un impact negativ asupra faunei marine, nu doar asupra delfinilor.
Mira