Cresterea varstei de pensionare ii scoate pe francezi in strada

Oamenii ies in strada si opresc lucrul pentru ca nu sunt de acord cu planul guvernului de a mari varsta de pensionare.

Sindicatele si partidele de opozitie incep un protest urias pe 19 ianuarie. Practic totul e paralizat, de la transporturi si scoli, pana la activitatea in institutiile publice.  Principala prevedere a reformei pensiilor vizeaza majorarea varstei de pensionare, de la 62 de ani in prezent, la 64 de ani. Practic nimeni nu e de acord, de la sindicate, partide de opozitie, pana la omul de pe strada.

Premierul Elisabeth Borne spune ca noua lege a pensiilor pleaca de la trei principii de baza: echilibru, justitie si progres, elemente fara de care reforma nu poate raspunde deficitului si cheltuielilor publice din ce in ce mai mari.

De asemenea, o alta nemultumire majora e cresterea  perioadei de cotizare la 43 de ani. Organizatorii se asteapta ca aproximativ 750 de mii de persoane sa protesteze pe strazi. Peste 10.000 de politisti si jandarmi sunt mobilizati pentru asigurarea securitatii.

Vezi si:  Biden viziteaza Polonia, se intalneste cu Iohannis

Companiile aeriene au cerut anularea unor zboruri, intrucat si controlorii aerieni vor intra in greva. Ministerul roman de externe a emis o atentionare de calatorie pentru romanii care vor pleca spre Franta ori se afla deja in Hexagon. MAE atrage atentia ca circulatia feroviara si transport public sunt perturbate de greva generala de joi.

Planul guvernului francez e, totusi, sub semnul intrebarii. Partidul presedintelui Emmanuel Macron are o majoritate slaba in parlament, asa ca legea reformei pensiilor va starni dezbateri aprinse.

Macron a incercat si in 2019 sa mareasca varsta de pensionare, insa planul a fost inghetat intrucat s-a declansat pandemia COVID.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *