A murit Gina Lollobrigida, actrița italiană simbol al anilor 50

Gina Lollobrigida, decedată luni la vârsta de 95 de ani, a fost o actriţă italiană ridicată la rangul de sex-simbol datorită interpretărilor sale din filme precum „Cocoşatul de la Notre-Dame”, „Solomon şi regina din Saba” şi „Fanfan la Tulipe”, fiind şi o artistă de o frumuseţe legendară, care regreta că nu şi-a găsit niciodată sufletul pereche, informează AFP.

Luigiana Lollobrigida s-a născut pe 4 iulie 1927 într-un micul sat Subico, în munţii Abruzzo din centrul Italiei, într-o familie modestă, care s-a mutat apoi la Roma.

Elevă la Şcoala de Arte Frumoase, pasionată de desen şi sculptură, a făcut primii paşi în cinematografie aproape din întâmplare.

„Nu voiam să fiu actriţă, ci artist plastic. Făceam doar figuraţie pentru a aduce bani în casă. Apoi mi-a fost oferit un rol adevărat. Nu era ceea ce voiam. Mi-am spus aşa: ‘Mă duc acolo şi le cer luna de pe cer, un milion’. Ei mi l-au dat şi am început să fac cinema”, a povestit celebra actriţă pentru ediţia italiană a revistei Vanity Fair în anul 2007.

Vezi si:  Liechtenstein nu renunta la cazinouri

Timp de patru ani, din 1947 până în 1951, a obţinut doar roluri secundare, până când filmul „Fanfan la tulipe”, de Christian-Jaque, şi cei 6,7 de milioane de spectatori ai săi i-au adus consacrarea în 1952.

A jucat apoi în „Frumoasele nopţii” (1952), de Rene Clair, şi „Pâine, dragoste şi fantezie”, regizat de Luigi Comencini în 1953.

Gina Lollobrigida a jucat alături de cei mai mari actori din lume: Frank Sinatra, Sean Connery, Marcello Mastroianni, Yul Brynner, Humphrey Bogart – în „Mai tare ca diavolul”, 1954 – şi Anthony Quinn – în „Cocoşatul de la Notre-Dame”, în 1956, în care a interpretat personajul Esmeralda.

A filmat până în 1962 în Statele Unite, înainte de a se întoarce în Italia. De atunci, a jucat doar ocazional în producţii de cinema şi televiziune, apărând în câteva filme din anii 1990, precum „XXL”, regizat de Ariel Zeitoun şi cu Gerard Depardieu în distribuţie, precum şi în „Les cent et une nuits de Simon Cinema”, regizat de Agnes Varda.

Vezi si:  Speranta si prosperitate: pe scurt, anul Iepurelui de Apa

onfirmând că celebritatea i-a rămas la cote înalte, o punere în vânzare a bijuterilor sale în cadrul unei licitaţii din 2013 a atins noi recorduri, după ce o pereche de cercei de perlă care i-au aparţinut vedetei italiene s-au vândut cu 2,39 milioane de dolari, depăşind un precedent record stabilit de bijuterii similare ale actriţei Elizabeth Taylor.

Actriţa italiană, supranumită „La Lollo”, a revenit apoi la primele sale pasiuni artistice, fotografia şi sculptura, cărora li s-a dedicat de la începutul anilor 1980.

Prima ei expoziţie de artă a fost vernisată la Paris, fiind prezentată apoi la Moscova şi Veneţia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *