Germania interzice steagurile Rusiei și Ucrainei la ceremonia de 8 mai

Autorităţile locale din Berlin au interzis expunerea drapelelor Rusiei şi Ucrainei la cele trei monumente sovietice din capitala germană, în timpul ceremoniilor care vor marca săptămâna viitoare încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, informează dpa.

La cele trei memoriale – din cartierele Treptow şi Tiergarten şi din parcul Schoenholzer Heide – nu va fi permisă nici interpretarea sau redarea unor marşuri sau a altor piese muzicale militare.

Poliţia berlineză a precizat că măsurile au fost luate pentru a permite „comemorarea cu demnitate a soldaţilor căzuţi ai Uniunii Sovietice de atunci” – respectul pentru ceremonii trebuie asigurat „în contextul actualului război ruso-ucrainean”. Sunt interzise activităţile prin care s-ar aproba sau elogia războiul din Ucraina, „din cauza situaţiei curente”.

Senatul Berlinului – executivul oraşului-land german – a comunicat că intenţionează să împiedice orice contrapunere a războiului actual din Ucraina cu comemorarea celor care şi-au pierdut viaţa în luptele de acum peste trei sferturi de secol.

Ca şi anul trecut, restricţiile nu li se aplică veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial şi diplomaţilor.

Vezi si:  Barbatul care a instalat camere de filmat in toaleta unei clinici medicale a fost arestat preventiv

Interdicţiile similare impuse în 8 şi 9 mai anul trecut au fost criticate dur de ambasadorul ucrainean în Germania, reaminteşte dpa.

Germanii şi multe alte naţiuni europene marchează finalul conflagraţiei mondiale în Vechiul Continent pe 8 mai, iar Rusia continuă tradiţia Uniunii Sovietice, aniversând data de 9 mai.

Guvernul ucrainean se confruntă cu dilema reintroducerii primelor pentru soldaţii necombatanţi, cu riscul afectării şi mai mult a echilibrului bugetar deja greu de menţinut, sau a renunţării la aceste prime, aşa cum recomandă Fondul Monetar Internaţional (FMI), caz în care riscul este de a creşte nemulţumirea în rândurile armatei, relatează vineri agenţia EFE.

Din motive economice, guvernul de la Kiev a decis în luna februarie să elimine prima de 30.000 de grivne (peste 730 de euro) pe care de când a început războiul cu Rusia o primesc toţi soldaţii care nu îndeplinesc misiuni de luptă. Pentru soldaţii angajaţi în operaţiunile militare prima este în continuare de 100.000 de grivne, echivalentul a circa 2.400 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *