China susține că 80% din populație a fost infectată cu Covid

Posibilitatea unei noi recrudescenţe a pandemiei de COVID-19 în China în următoarele două sau trei luni este puţin probabilă, în condiţiile în care 80% din populaţia chineză a fost infectată, a declarat sâmbătă Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din China, relatează Reuters.

Deplasarea masivă a populaţiei cu ocazia sărbătorilor care marchează începutul Anului Nou din calendarul chinezesc poate contribui la răspândirea coronavirusului, sporind numărul infecţiilor în unele zone, însă un al doilea val de COVID-19 este puţin probabil în viitorul apropiat, a dat asigurări Wu Zunyou pe reţeaua de socializare Weibo.

Sute de milioane de persoane călătoresc pe teritoriul Chinei pentru a-şi vizita familiile cu prilejul acestor sărbători după ridicarea restricţiilor sanitare, autorităţile temându-se de noi creşteri a cazurilor de COVID-19 în zonele rurale mai puţin echipate pentru a face faţă unor focare importante de coronavirus.

După ce a impus unele dintre cele mai stricte măsuri din lume timp de aproape trei ani prin lockdownuri, carantină obligatorie, testări în masă şi depistarea contacţilor, China a renunţat brusc la politica sa ”zero-COVID” pe 7 decembrie. De atunci, ţara se confruntă cu un val masiv de infectări.

China a depăşit vârful cazurilor de COVID-19 în clinici şi în unităţile de primiri urgenţe, a declarat joi un oficial al Comisiei Naţionale de Sănătate.

Aproape 60.000 de persoane cu coronavirus au murit în spitale până pe 12 ianuarie, la aproximativ o lună după ce Beijingul a abandonat politica „zero-COVID”, conform datelor guvernamentale.

În Coreea de Sud, purtarea măştii sanitare în interior nu va mai fi obligatorie din 30 ianuarie, cu excepţia mijloacelor de transport şi a spitalelor, au anunţat vineri autorităţile, punând astfel capăt uneia dintre ultimele restricţii legate de COVID-19 încă în vigoare în ţară, relatează AFP.

Observând evoluția recentă a pandemiei în China, pare că lecția principală pe care o putem învăța este valoarea adaptabilității și a planificării pe termen lung. Relaxarea bruscă a politicii „zero-COVID” a condus la o creștere masivă a infecțiilor, evidențiind importanța unei tranziții gestionate cu atenție. În viața de zi cu zi, această situație ne reamintește că schimbarea abruptă, fără pregătire adecvată, poate duce la consecințe neașteptate și nedorite. Astfel, să ținem cont că un echilibru între reacția rapidă și pregătirea strategică ne poate ajuta să navigăm mai bine prin incertitudinile vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *