Simptomele deficientei de vitamina B 12

In general, daca ai o alimentatie echilibrata, nu esti in pericol sa ai deficit de vitamina B 12, insa in unele cazuri, asimilarea decurge greu.

In plus, pe masura ce inaintam in varsta, B 12 se asimileaza mai putin, deci trebuie sa fim si mai atenti la ce mancam. Daca sunteti vegetarieni, atentie sporita ! Vitamina B 12 (cobalamina) joaca un rol esential in formarea globulelor rosuii, in functionarea sistemului nervos si in producerea de catre AND, moleculele din interiorul celulei, in care se afla informatia genetica. Sursele de vitamina B 12 din alimentatie includ carnea de pui, carnea rosie, pestele si produsele lactate. Deficienta de Vitamina B 12 are mai multe manifestari. Iata cateva dintre ele :

Amorteala

Simtiti “ace” in maini sau in picioare ? Lipsa vitaminei B 12 poate distruge stratul protector care inveleste terminatiile nervoase. Boala celiaca, boala Crohn sau alte afectiuni pot impiedica asimilarea vitaminei B 12. De asemenea, unele medicamente anti-arsuri la stomac reduc gradul de asimilare a vitaminei B 12.

Vezi si:  Oradea va avea un spital nou

Frig

Va simtiti mainile si picioarele reci ? Motivul poate fi lipsa unui numar suficient de celule rosii in sange, care sa transporte oxigenul prin tot corpul. Aceasta lipsa e cauzata de o eventuala deficienta de vitamina B 12.

Lipsa de concentrare

Lipsa vitaminei B 12 in cantitati suficiente in organismul nostru ne poate afecta modul de gandire. Putem fi confuzi, putem avea probleme de memorie si putem avea momente de depresie.

Stari de slabiciune

Un alt simptom poate fi lipsa de energie si o stare de oboseala permanenta. Atentie ! Nu va dozati singuri suplimentul de vitamina B 12. Trebuie neaparat ca un medic, in urma analizelor de sange, sa stabileasca exact dozele de care aveti nevoie. Vitamina B 12 in exces poate avea efecte adverse.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *