Austria se mentine pe pozitie: nu ne vrea in Schengen

Austria continua sa se opuna extinderii spatiului Schengen. O eventuala decizie favorabila este conditionata de reformarea spatiului Schengen. Declaratia a fost facuta de cancelarul Karl Nehammer inainte de vizita pe care o face in Bulgaria, la un punct de trecere spre Turcia.

Nehammer spun ca atata vreme cat spatiul Schengen, in forma sa actuala, nu functioneaza, guvernul de la Viena, isi mentine veto-ul fata de extinderea spatiului Schengen. Nehammer spune ca Romania si Bulgaria trebuie ajutate sa-si securizeze frontierele, astfel incat sistemul Schengen chiar sa functioneze si sa nu mai ajunga in spatiul Uniunii Europene migranti ilegali, care anterior au trecut prin Romania sau Bulgaria. Nehammer cere Comisiei Europene sa sustina pe deplin Bulgaria si Romania cu masuri concrete pentru intarirea protectiei frontierelor externe.

Nehammer a spus ca cea mai buna dovada ca spatiul Schengen nu mai functioneaza in prezent si are nevoie de reforme este faptul ca, de exemplu, Germania a instituit controale la frontiere cu alte state membre Schengen, precum Austria, la fel cum procedeaza si multe alte state europene. “Veto-ul ramane in vigoare, pana cand situatia va suferi schimbari fundamentale” – a precizat Karl Nehammer, citat de presa austriaca.

Vezi si:  Mașinile fraților Tate au fost confiscate

Cancelarul federal austriac face presiuni asupra Comisiei Europene sa dea bani Romaniei si Bulgariei pentru a-si securiza granitele. El a dat de exemplu gardul de la frontiera cu Grecia si lasa sa se inteleaga faptul ca un astfel de gard ar putea fi inaltat intre Bulgaria si Turcia.

Romania nu a reusit sa schimbe cu nimic pozitia Austriei in ultimele saptamani, mai ales ca atat presedintele Klaus Iohannis, cat si minstrul de externe, Bogdan Aurescu, au fost extrem de discreti in aceasta problema. In afara unor declaratii strict pentru publicul din Romania, destul de lipsite de continut, concret nu au facut nimic pentru a relansa dialogul cu Viena la nivel politic.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *