Presedinta Republicii Moldova s-a aflat la Davos, la Forumul Economic, si acolo a dat un interviu site-ului Politico. Ea spune ca tara sa analizeaza optiunea aderarii la o “organizatie securitara ampla”, dar nu numeste Alianta Nord-Atlantica.
Intrebata despre o eventuala aderare la NATO, in conditiile in care razboiul din Ucraina arata cat e de vulnerabila Republica Moldova, Maia Sandu a declarat ca autoritatile analizeaza pasul urmator, dar oricum va fi nevoie de o schimbare a constitutiei. Conform Constitutiei tarii, Republica Moldova e neutra din punct de vedere militar.
“E o discutie serioasa in legatura cu capacitatea noastra de a ne apara, fie singuri, fie ca parte dintr-o alianta mai mare. Daca, la un moment dat, ca natiune, ajungem la concluzia ca e nevoie de schimbarea statutului neutralitatii, acest lucru se va face printr-un proces democratic,” – a spus Maia Sandu.
Maia Sandu a evitat sa pronunte numele NATO. Republica Moldova nu e membra a Aliantei, insa coopereaza cu aliatii. Rusia a avertizat Chisinaul in repetate randuri sa nu-si extinda cooperarea cu NATO.
Moldova trebuie sa faca un dans delicat: pe de o parte trebuie sa ramana pe traiectoria pro-Occidentala, iar pe de alta parte, nu trebuie sa inflameze Rusia pana in punctul in care Moscova ar decide o operatiune militara impotriva Moldovei – comenteaza Politico.
Republica Moldova a cerut sisteme defensive antiaeriene
Aflata la Davos, presedinta Moldovei a cerut partenerilor sisteme de supraveghere si de aparare antiaeriana “Intelegem ca Ucraina este prioritara si trebuie sa le primeasca, dar speram sa primim si noi ceva”, a spus Maia Sandu. Deja au fost mai multe incidente in care resturi de rachete rusesti au cazut pe teritoriul Moldovei.
Maia Sandu a mentionat ca Republica Moldova a crescut bugetul apararii, iar guvernul de la Chisinau are discutii despre sistemele de aparare antiaeriana, atat cu Uniunea Europeana, cat si, pe baza bilaterala, cu partenerii sai.
Opinia Maiei Sandu de a păstra o prudență diplomatică în discursul despre aderarea la NATO reflectă o înțelegere profundă a echilibrului sensibil pe care Republica Moldova trebuie să-l mențină pe scena internațională. Din experiență, este clar că această abordare strategică poate oferi Moldovei timpul și spațiul necesar pentru a evalua atent toate opțiunile, evitând provocarea unui răspuns ostil din partea Rusiei. În viața de zi cu zi, această strategie ne poate învăța importanța delicateții și diplomației în situațiile conflictuale, arătând că evitarea unui război implica înțelepciunea de a crea și explora toate alternativele posibile înainte de a lua decizii drastice. Această lecție de diplomație poate fi aplicată și în viața personală, încurajând respectul reciproc și o comunicare deschisă, ceea ce, pe termen lung, poate să echilibreze orice relație tensionată.