Peste 60.000 de decese de Covid, în China

China a anunţat sâmbătă cel puţin 60.000 de decese asociate COVID-19 în spitale de la ridicarea restricţiilor sanitare în această ţară, în urmă cu o lună, informează AFP.

„Un total de 59.938 (decese) au fost înregistrate între 8 decembrie 2022 şi 12 ianuarie 2023”, a declarat reporterilor Jiao Yahui, un responsabil din domeniul sănătăţii din China.

Această cifră nu ia în considerare decesele înregistrate în afara unităţilor medicale.

Dintre aceste decese, 5.503 au fost cauzate direct de o insuficienţă respiratorie legată de COVID-19, a precizat acest responsabil.

După trei ani în care a impus unele dintre cele mai draconice restricţii din lume, China a ridicat brusc, la începutul lunii decembrie, majoritatea măsurilor sanitare împotriva coronavirusului.

Ulterior, numărul de pacienţi a cunoscut o creştere puternică. Spitalele au fost asaltate de pacienţi în vârstă, iar crematoriile au fost copleşite de afluxul de cadavre.

În decembrie, Beijingul şi-a revizuit metodologia de numărare a deceselor atribuite COVID-19.

Doar cei care au murit direct din cauza unei insuficienţe respiratorii cauzate de coronavirus sunt acum incluşi în statistici.

Vezi si:  Progrese in tratarea chirurgicala a bolii Parkinson

Această controversată schimbare de metodologie face ca un număr mare de decese să nu mai fie înregistrate ca fiind cauzate de COVID-19.

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat această nouă definiţie a decesului atribuit COVID-19 din China, considerând-o „prea îngustă”.

Beijingul a respins criticile şi a cerut Organizației Mondiale a Sănătății să adopte o poziţie „imparţială” în privinţa COVID-19.

Miercuri, autorităţile sanitare de la Beijing au estimat că „nu este necesar” să zăbovească în viitorul imediat asupra numărului exact de decese asociate COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *