Monkeypox – mpox – cunoscută și sub numele variola maimuței, este o boală zoonotică emergentă care a atras atenția întregii lumi în ultimii ani datorită potențialului său de a provoca epidemii dincolo de granițele habitatului său natural.
Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a instituit starea de alerta globala, din cauza inmultirii cazurilor de variola maimutei. Cele mai multe cazuri sunt in Congo, dar mai multe tari africane se confrunta cu variola maimutei. In Europa, exista un singur caz, in Suedia.
Virusul aparține familiei Poxviridae, la fel ca virusul variolei umane, deși simptomele m-pox sunt în general mai puțin severe. Virusul poate fi transmis la om de la o varietate de animale, dar se poate răspândi și de la o persoană la alta. Această complexitate a căilor de transmitere face ca gestionarea epidemiilor să fie deosebit de dificilă, în special în zonele în care sistemele de sănătate sunt precare.
Transmitere zoonotică: de la animale la oameni
Principala cale de transmitere a Monkeypox este zoonotică, ceea ce înseamnă că are loc prin contactul dintre oameni și animalele infectate. Virusul este prezent în mod natural la mai multe specii de animale, în principal rozătoare precum veverițele, șobolanii din Gambia și anumite primate neumane. Transmiterea la om are loc, în general, prin mușcături, zgârieturi sau contact direct cu sângele, fluidele corporale sau leziunile cutanate ale animalelor infectate. Consumul de carne de animale sălbatice insuficient gătită, o practică comună în unele părți ale Africii, reprezintă, de asemenea, un risc major de transmitere a virusului la om.
În zonele în care virusul este endemic, persoanele care trăiesc în apropierea pădurilor tropicale sunt cele mai expuse riscului. Interacțiunea strânsă cu animalele sălbatice și activitățile precum vânătoarea cresc considerabil riscul de infectare.
MM