De fiecare dată când sticlele Coca-Cola și Schweppes sunt deschise și închise, șase tipuri de plastic sunt diluate, potrivit asociației Agir pour l’Environnement.
Aceste particule, care provin din degradarea sticlelor sau a capacelor, sunt susceptibile de a prezenta riscuri pentru sănătate. Asociația face apel la agențiile de sănătate să ia măsuri, subliniind că efectele microplasticelor asupra sănătății umane sunt încă puțin cunoscute, dar potențial periculoase.
De la fundul mării pana in vârful Himalayei, microplasticele pot fi găsite peste tot, chiar și în unele băuturi răcoritoare, potrivit Agir pour l’Environnement, o asociație care a testat sticlele Coca-Cola și Schweppes și solicită agențiilor de sănătate să ia măsuri.
Stéphen Kerckhove, directorul general al acestei asociații de protecție a mediului, consideră că bautorii de Coca-Cola „trebuie să fie informați cu privire la instabilitatea moleculară a sticlei de plastic”, într-un comunicat de presă care însoțește publicarea joi a anchetei.
Două laboratoare au studiat eșantioane din sticle de un litru de Coca-Cola Original și de 1,5 litri de Schweppes Indian Tonic după una, zece și apoi douăzeci de deschideri, cât mai aproape de utilizarea normală. Cu ajutorul analizei în infraroșu, observarea microplasticelor – particule de plastic mai mici de 5 mm – a relevat prezența a șase polimeri diferiți, o descoperire „surprinzătoare” pentru asociație, care amintește că „producătorii declară doar doi polimeri în contact cu băutura: polietilenă PE (n.r.) pentru capac și PET (polietilen tereftalat) pentru sticlă”, se arată în raport.
Capacul ar putea fi de vinovatul?
Atât în cazul Coca-Cola (46 de microparticule pe litru după aproximativ douăzeci de deschideri), cât și în cazul Schweppes (62 pe litru), cu cât sticla este deschisă mai mult, cu atât mai multe microparticule conține sifonul, Agir pour l’Environnement avansând ipoteza că „degradarea dopului este responsabilă de originea microplasticelor identificate”.
Același lucru este valabil și pentru nanoparticulele de plastic, a căror dimensiune medie crește pe măsură ce sticla este deschisă și închisă. Încă „mai puțin numărate” deoarece sunt de 1 000 de ori mai mici decât o microparticulă, dimensiunile lor minuscule le fac mai ușor asimilabile de către organismele vii, reprezentând „un risc mult mai mare pentru sănătate”, potrivit studiului.
Schweppes a declarat ziarului Le Parisien că toate ambalajele sale respectă „cerințele stricte de calitate alimentară stabilite de autoritățile sanitare franceze și europene” și că microplasticele, dacă sunt prezente, „nu sunt încorporate intenționat în ambalajele noastre”. Contactată de AFP, Coca-Cola nu a răspuns încă.
Ingestia de nano- și microparticule poate fi periculoasă pentru sănătate
Ancheta nu are statutul unui studiu științific, dar arată o „corelație”, afirmă asociația, care subliniază că „internalizarea și acumularea de microparticule în corpul uman prezintă, prin urmare, riscuri semnificative pentru sănătate care sunt încă puțin cunoscute” și solicită Direcției Generale Sănătate (DGS), agenției de sănătate Anses și DGCCRF să ia măsuri „pentru a pune capăt acestei contaminări «accidentale»”.
In iulie 2022, Agir pour l’Environnement a efectuat un studiu similar asupra a nouă ape îmbuteliate. Regăsite în aer, sol și apă, aceste mici particule poluante rezultate din degradarea produselor cotidiene (anvelope, ambalaje, îmbrăcăminte sintetică etc.) ajung și în lanțul nostru alimentar, de exemplu pătrunzând în corpul peștilor pe care îi consumăm, după cum a analizat un studiu canadian în luna iulie. Se știu puține lucruri despre impactul lor asupra oamenilor, dar dovezile științifice sugerează că prezența lor poate provoca reacții alergice și deteriorarea celulelor, iar substanțele chimice pe care le conțin au fost, de asemenea, asociate cu riscuri crescute de cancer, probleme de reproducere și mutații ale ADN-ului. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat mai multe cercetări privind microplasticele în urma publicării unui studiu privind prezența acestora în apă.
MM