Resturile unei rachete rusești au ajuns pe o plajă din România

Motorul de start al corpului de rachetă găsit duminică pe plaja de la Marea Neagră, în sectorul cuprins între Periboina şi Săcele, a fost fabricat în Federaţia Rusă şi, cel mai probabil, după ce a căzut în mare, a fost adus de curenţi în zona litoralului românesc, se arată într-un comunicat de presă publicat luni de Statul Major al Forţelor Navale Române (SMFNR).

Motorul de start al corpului de rachetă identificat a fost preluat, luni, de reprezentanţii SMFNR de la cei al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi a fost depozitat, în siguranţă, pentru cercetări.

„SMFN precizează că elementul descoperit nu conţine materiale pirotehnice sau periculoase şi că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o racheta antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panţir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federaţia Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfăşurării acţiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare şi a fost adus de curenţii marini în zona litoralului românesc”, se menţionează în comunicat.

Vezi si:  Ratingul CEC Bank, confirmat de agenția Fitch

De asemenea, SMFN arată că acest tip de element de muniţie nu se află în dotarea Forţelor Navale Române şi este specific forţelor implicate în conflictul ruso-ucrainean.

„Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă şi frecvenţa utilizării în cadrul acţiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenţii marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor ţări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol. Cu toate acestea, recomandăm cetăţenilor care observă astfel de elemente de muniţie ca, pentru siguranţa lor, să nu se apropie de obiectele descoperite şi să anunţe de urgenţă autorităţile competente”, se mai afirmă în comunicatul de presă al Statului Major al Forţelor Navale Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *