Prima lovitura pentru panourile solare Made in China

Doua grupuri chinezesti vizate de investigatiile Uniunii Europene s-au retras din licitatia pentru un parc fotovoltaic in Romania. Cele doua firme au intrat in vizorul executivului comunitar din cauza subventiilor primite.

Acesta este un prim semnal pentru producatorii chinezi de panouri solare, dar si un mesaj de speranta pentru firmele europene. Doua grupuri chinezesti suspectate ca au beneficiat de ajutoare de stat care au denaturat concurenta s-au retras de la o licitatie din Romania. Licitatia era pentru construirea unui parc solar finantat partial din fonduri europene. Noile reglementari impun companiilor sa notifice Bruxelles-ul cu privire la participarea lor la licitatiile publice din Uniunea Europeana cu o valoare estimata de peste 250 de milioane de euro, daca au primit cel putin 4 milioane de euro in subventii financiare straine in ultimii trei ani.

Longi, cel mai mare producator mondial de celule fotovoltaice, si grupul de stat Shanghai Electric Group, au facut parte din doua consortii distincte care au participat la licitatia pentru proiectarea, construirea si exploatarea unui parc fotovoltaic de 110 megawati in Romania. „Investim masiv in instalarea de panouri solare pentru a ne reduce emisiile de dioxid de carbon si facturile la energie, dar acest lucru nu trebuie sa se faca in detrimentul securitatii noastre energetice, al competitivitatii noastre industriale si al locurilor de munca europene”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piata interna. Europa doreste sa aiba o capacitate suplimentara de 600.000 MW de energie solara pana in 2030.

Vezi si:  Primul avion AWACS a ajuns în România

Europenii incearca sa scape de concurenta neloiala a chinezilor, care se manifesta in toate domeniile. Beneficiind de subventii masive din partea statului chinez, firmele din China ofera produse si servicii mult mai ieftine.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *