Comisia Europeana a publicat previziunile economice de primavara. Documentul arata ca, la nivelul Uniunii Europene, ca urmare a stagnarii economice generale din 2023, va fi o cresterea mai buna decat se preconizase, iar inflatia va continua sa se reduca.
In privinta Romaniei, Comisia Europeana estimeaza ca va fi o crestere economica de peste 3 la suta, datorita accelerarii consumului privat, in conditiile unor venituri mai mari. Conditiile financiare se vor imblanzi, iar investiile publice raman robuste. Totusi, atrage atentia documentul de la Bruxelles, cererea externa, din partea partenerilor comerciali din Uniunea Europeana, va fi slaba in 2024. Inflatia va continua sa scada, in Romania, dar treptat. Deficitul public va creste cu circa 7 la suta din PIB, in 2024 si 2025, din cauza volumului mare de cheltuieli. Proportia datorie-PIB va ajunge, conform estimarilor, la 54 la suta din PIB, anul viitor.
Sporirea cererii interne, vectorul cresterii economice
Activitatea economica s-a relansat la inceputul lui 2024, dupa o crestere nesemnificativa a PIB-ului real, in 2023. Consumul privat a luat amploare datorita cresterii pensiilor si salariilor din sectorul public. Sectorul productie are noi comenzi, iar sentimentul in cercurile de afaceri ramane favorabil. De asemenea, considera expertii de la Bruxelles, consumul privat va fi accelerat si mai mult de inflatia in scadere si cresterea veniturilor reale. In plus, investiile cu fonduri UE in infrastructura publica vor continua in ritm alert. Problema insa va fi cererea scazuta din partea partenerilor comerciale din cadrul UE, ceea ce va duce la scaderea exporturilor si cresterea importurilor.
Situatia la nivelul UE
Potrivit estimarilor, în acest an si anul viitor, cresterea activitatii economice ar urma să fie determinata în mare măsura de o expansiune constantă a consumului privat, întrucât creșterea reală continuă a salariilor și a ocupării fortei de muncă sustine o crestere a veniturilor disponibile reale. Cu toate acestea, o înclinatie puternica spre economisire frânează înca parțial consumul privat.
În schimb, creșterea investițiilor pare să se atenueze. Încetinita de ciclul negativ al construcțiilor de locuințe, se preconizează că aceasta își va reveni doar treptat. In timp ce, potrivit estimărilor, conditiile de creditare ar urma să se îmbunătățească in perioada analizată în previziuni, piețele se așteapta in prezent la o traiectorie a reducerilor ratei dobânzii ceva mai progresivă decât în iarna.
MM