In Belgia, prostituatele vor avea acces la aceleasi drepturi de munca la fel ca toti angajatii

Parlamentul federal belgian a adoptat o lege care va permite prostituatelor sa beneficieze de un contract de munca – o premiera mondiala.

Belgia devenea, inca din 2022, prima tara din Europa care a dezincriminat prostitutia si a doua din lume, dupa Noua Zeelanda. Acum, Parlamentul federal a adoptat o lege care va permite prostituatelor sa beneficieze de contract de munca si, prin urmare, de un statut real. Belgia este prima tara care a adoptat o astfel de lege. Bruxelles-ul merge chiar mai departe decat tari precum Germania si Olanda, care autorizeaza forme de salarizare. In aceste tari, lucratorii sexuali trebuie fie sa se inregistreze la autoritati, fie sa obtina un permis special pentru a-si desfasura activitatea. In Belgia, in schimb, prostituatele vor fi salariate de sine statatoare. Scopul este de a combate exploatarea abuziva.

Prin aceasta lege adoptata de Parlamentul federal, prostituatele vor fi mult mai bine protejate. In trecut, acestea puteau sa lucreze ca prostituate independente, ceea ce le conferea drepturi sociale. Aceasta lege le va oferi acum optiunea de a semna un contract de munca care le va garanta asigurare sociala si respectarea regulilor aferente, cum ar fi orele de lucru, salariul si normele de siguranta. Un statut care le va oferi, de fapt, lucratoarelor din industria placerilor, aceleasi drepturi si protectie ca si tuturor celorlalti angajati, cum ar fi ajutor de somaj, concediu de maternitate, contributia la pensie si asigurarea de sanatate.

Vezi si:  Petrecerile de strada din zona barurilor in ruine din Budapesta ii exaspereaza pe localnici

Proxenetii devin angajatori

Pentru a trece de la statutul de proxenet la cel de angajator, acesta trebuie sa solicite o autorizatie. Altfel,  risca sa fie urmarit penal pentru proxenetism. Angajatorii vor trebui sa prezinte un cazier judiciar curat si sa garanteze un mediu de lucru sigur in spatii dotate cu un buton de apel de urgenta pe care prostituatele il pot apasa daca au o problema cu un client. In plus, refuzul unui partener sau al unor acte sexuale specifice nu va fi motiv de concediere.

Asociatiile feministe critica aceasta lege, despre care spun ca nu ajuta femeile sa paraseasca prostitutia.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *