Prigojin a renunțat la rebeliune

Şeful mercenarilor ruşi din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, angajat într-o rebeliune armată împotriva conducerii militare ruse, a acceptat să-şi oprească marşul spre Moscova şi a ordonat luptătorilor săi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, după medierea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, transmit Reuters şi EFE.

Prigojin a declarat că luptătorii săi au avansat până la 200 km de Moscova în ultimele 24 de ore.

Biroul preşedintelui belarus, Alexandr Lukaşenko, a anunţat că acesta a negociat sâmbătă cu şeful Wagner pentru a opri deplasarea trupelor grupării paramilitare în Rusia şi pentru a evita orice nouă escaladare, transmit Reuters şi AFP.

”Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko de a opri deplasările membrilor înarmaţi ai Wagner şi măsurile de dezescaladare a tensiunilor”, se spune în anunţul transmis pe canalul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse.

Medierea a avut loc în acord cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a durat toată ziua.

”Ceea ce este în prezent pe masă este perfect acceptabil (…) pentru rezolvarea situaţiei, cu garanţii de securitate pentru luptătorii din Wagner”, se mai spune în mesajul preşedinţiei belaruse.

Vezi si:  ULTIMA ORA ! Fostul selectioner al echipei nationale de fotbal Victor Piturca a fost retinut

Preşedintele american, Joe Biden, a discutat sâmbătă la telefon cu liderii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, în timp ce mercenari ruşi răzvrătiţi se îndreptau spre Moscova după ce au cucerit peste noapte un oraş din sudul ţării, a anunţat Casa Albă.

”Liderii au discutat despre situaţia din Rusia. De asemenea, ei şi-au afirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă citat de Reuters şi AFP.

Biden, ca şi vicepreşedinta Kamala Harris şi alţi înalţi oficiali americani, a fost informaţi de echipa de securitate naţională despre evoluţia situaţiei din Rusia, a precizat Casa Albă, adăugând că oficialii vor continua să fie informaţi pe parcursul zilei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit, de asemenea, cu omologii din ţările G7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *