Mitsotakis a câștigat, din nou, alegerile din Grecia

Partidul de dreapta al fostului premier grec Kyriakos Mitsotakis a câştigă duminică detaşat alegerile legislative repetate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, ceea ce ar urma să-i asigure majoritatea absolută pentru a forma ceea ce el a descris drept „un guvern stabil”, transmite AFP.

Partidul Noua Democraţie (ND), aflat la putere din 2019, a obţinut conform acestor sondaje între 40% şi 44% din voturi, faţă de numai între 16% şi 19% pentru partidul de stânga Syriza al lui Alexis Tsipras – fost premier în perioada 2015-2019 -, care suferă astfel o nouă înfrângere electorală usturătoare.

Formaţiunea lui Mitsotakis câştigase şi scrutinul din 21 mai, dar a refuzat atunci să formeze o coaliţie, astfel încât să fie repetate alegerile pentru ca, aşa cum prevede legislaţia electorală a Greciei, la repetarea scrutinului partidul câştigător să primească un bonus de 50 de mandate în legislativ.

Liderul conservator a reuşit înaintea alegerilor să mai calmeze din furia populară împotriva guvernului său cauzată de accidentul de tren care a ucis 57 de oameni în nordul Greciei în februarie.

Vezi si:  Cel mai mare atac rusesc asupra capitalei ucrainene, Kiev

Scandalul provocat de interceptările unor politicieni şi jurnalişti de către serviciile secrete – aflate sub controlul direct al lui Mitsotakis – şi care a izbucnit în august anul trecut nu l-a afectat prea mult, deşi opoziţia a căutat să scoată în evidenţă această temă în timpul campaniei electorale.

Formarea unui guvern condus de Mitsotakis este aproape sigură datorită sistemului electoral din Grecia, în care cel mai puternic partid mai primeşte un bonus.

Grecia are circa 11 milioane de locuitori, însă numărul persoanelor cu drept de vot îi include şi pe numeroşii greci care trăiesc în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *