Prima aparitie a lui Vladimir Putin dupa rebeliunea mercenarilor

Intr-un mesaj video, presedintele Federatiei Ruse, s-a adresat participantilor la un forum al tinerilor ingineri, dar nju a facut nicio referire la rebeliunea oamenilor lui Evgheni Prigojin, care amenintau ca vin la Moscova sa ceara capul conducerii armatei.

Putin a ignorat complet episodul mercenarilor Wagner, care pornisera spre Moscova, inarmati pana-n dinti, iar apoi s-au intors din drum, dupa ce a mediat conflictul presedintele Belarus, Aleksandr Lukashenko. Analistii occidentali au speculat ca este posibil ca acest mesaj video al lui Putin sa fi fost inregistrat inainte de rebeliunea mercenarilor. Insa alti experti spun ca nu e de mirare ca Putin ignora ce s-a intamplat la sfarsitul saptamanii, pentru ca deja Kremlinul anuntase ca presedintele nu se va mai referi niciodata la acest subiect. Singura sa interventie a fost in toiul tensiunilor, cand 25.000 de oameni din gruparea de mercenari Wagner, detinuta de Evgheni Prigojin, au ocupat mai multe cladiri guvernamentale din Rostov-pe-Don si pornisera in mars spre Moscova.

Vezi si:  Cel mai mare atac rusesc asupra capitalei ucrainene, Kiev

In mesajul video adresat tinerilor ingineri, Putin a vorbit doar despre realizarile industriei si companiilor rusesti, „in conditiile unor provocari externe severe”.  Liderul de la Kremlin a spus ca s-a marit productia de articole de uz civil si militar, esentiale pentru tara.

Moscova, viata revine la normal

In capitala Federatiei Ruse, fusese instituita starea de alerta terorista, la scurt timp dupa ce mercenarii Wagner pornisera spre Moscova. Acum, autoritatile au ridicat starea de alerta si viata pare sa revina la normal. Utilajele militare grele scoase pe strazi au fost si ele retrase.

Rebeliunea mercenarilor, un episod cu multe necunoscute

Nimeni nu stie exact ce s-a petrecut cu adevarat in Federatia Rusa, vineri si sambata, zile critice in care presa si oficialii occidentali vorbeau despre nenumarate scenarii: lovitura de stat, tentativa de puci, slabirea regimului Putin etc. Sunt multe intrebari fara raspuns: cum de Lukashenko a reusit sa-l convinga pe Prigojin sa renunte la operatiunea de forta ? Cum de Prigojin se va retrage in Belarus, pentru a-si conduce de acolo afacerile cu mercenarii raspanditi in toata lumea ?

Vezi si:  Familie de români, decedată în timp ce intre ilegal în SUA

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *