Ratingul CEC Bank, confirmat de agenția Fitch

Fitch a confirmat miercuri ratingul pe termen lung atribuit băncii româneşti CEC Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă, şi ratingul de viabilitate la „bb” şi ratingul de sprijin guvernamental la „b”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul pe termen lung reflectă profilul de afaceri moderat al băncii, dar care se întăreşte, capitalizarea adecvată, profilul de lichiditate şi finanţarea rezonabilă. Aceşti factori compensează o calitate a activelor şi o profitabilitate mai reduse decât ale sectorului bancar. Profilul de risc al băncii este proporţional cu modelul său de afaceri relativ simplu, cu standarde de subscriere care, în linii mari, sunt în conformitate cu standardele industriei interne, dar cu o aprobare a împrumuturilor uşor descentralizată, cuplată cu controale asupra riscurilor nesofisticate.

Încetinirea rapidă a creşterii economiei României, cuplată cu inflaţia ridicată şi înăsprirea politicii monetare, afectează performanţa sectorului bancar limitând avansul creditării şi exercitând presiuni asupra cheltuielilor operaţionale ale băncilor. Totuşi, îmbunătăţirea marjelor dobânzilor şi rata scăzută a şomajului ar trebui să ţină sub control cea mai mare parte a acestor riscuri. Fitch crede că mediul operaţional pentru bănci va fi conform cu un scor „bb plus” chiar şi după retrogradarea cu o treaptă a ratingului suveran al României, aflat acum la „BBB minus”, cu perspectivă negativă.

Ratingurile CEC ar putea fi revizuite în scădere dacă indicele de adecvare a capitalului Tier 1 scade sub 15% şi pierderile din depreciere cresc erodând semnificativ profitabilitatea operaţională a băncii. De asemenea, Fitch ar putea înrăutăţi calificativul acordat CEC dacă profilul său de risc se deteriorează din cauza unui apetit pentru risc ridicat, în special dacă extinderea rapidă a afacerilor şi creşterea creditării duc la diminuarea calităţii activelor sale.

Citeste si:  Minori traficanti de droguri

O revizuire în creştere a ratingurilor CEC este puţin probabilă pe termen scurt fără o îmbunătăţire a mediului operaţional din România, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

În opinia mea, confirmarea ratingului pe termen lung al CEC Bank la „BB” reflectă un echilibru delicat între stabilitatea și provocările cu care se confruntă în prezent sistemul bancar românesc. Este esențial pentru orice investitor sau client să înțeleagă că, deși banca are un profil de afaceri simplu și moderat, presiunea economică, cum ar fi inflația și încetinirea creșterii economice, poate afecta performanța băncilor. Cu toate acestea, capacitatea CEC de a menține o capitalizare adecvată și o lichiditate rezonabilă sugerează că instituția este pregătită să gestioneze riscurile. Pentru cei care își doresc un plus de siguranță în gestionarea finanțelor, este recomandabil să monitorizeze atent evoluțiile economice și modul în care acestea ar putea influența performanța bancară în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *