Mihai Șora, regretat de o lume intreaga

Filozoful si scriitorul Mihai Sora avea 106 ani. S-a stins sambata seara.

Moartea lui Mihai Sora a fost anuntata, pe pagina lui de Facebook, de mai tanara lui sotie. Se pare ca Mihai Șora nu a suferit. Cu mai putin de 24 de ore inainte de deces, scriitorul postase pe reteaua de socializare un grupaj de fotografii in semn de solidaritate cu Ucraina.

“Iubitule, ai fost fericire pura: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea insasi, credinta, nadejdea si dragostea, cum spune cuvantul apostolic. Si niciodata nu-ti voi fi indeajuns de recunoscatoare pentru tot ce mi-ai daruit timp de aproape doua decenii. Tu m-ai scos de pe sinele destinului meu si m-ai legat ireversibil si armonios de al tau” – a scris pe Facebook sotia scriitorului.

Mihai Şora, eseist si filosof, s-a nascut la 7 noiembrie 1916, in comuna Ianova, judetul Timis. A urmat liceul in Timisoara, apoi Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. In 1939, devine student in filosofie la Sorbona, primind o bursa a guvernului francez. A mai studiat la Grenoble, iar apoi s-a stabilit la Paris. A revenit in Romania in 1948 si a lucrat ca functionar la Ministerul de Externe. A mai detinut functii importante in zorii regimului comunist din Romania, fapt care in ultimii ani, dupa 2000, a starnit nenumarate controverse. Exista voci care ii apreciaza creatia si gandirea filozofica, dar sunt si personaje publice care l-au acuzat ca a colaborat cu regimul comunist.

Vezi si:  Resturile unei rachete rusești au ajuns pe o plajă din România

Ministru al invatamantului in guvernul Petre Roman

Mihai Sora a fost primul primul ministru al invatamantului din Romania post 1989, in vremea guvernului condus de Petre Roman. A demisionat insa la mineriada din 13-15 iunie, 1990 si apoi a refuzat sa mai ocupe posturi in administratia de stat.

In ultimii ani a fost o voce importanta a societatii civile, putand fi vazut, in pofida varstei inaintate, la multe proteste antiguvernamentale.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *