”Nimic nou pe frontul de vest” – marele castigator al premiilor BAFTA

Pelicula,  un remake german al unui film clasic despre ororile razboiului, a castigat trofeul pentru cel mai bun film, in cadrul celei de-a 76-a editii a galei premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului si Televiziunii – BAFTA.

“Nimic nou pe frontul de vest” este produs de Netflix si este ecranizarea romanului omonim        publicat in 1928 de scriitorul german Erich Maria Remarque si denunta ororile Primului Razboi Mondial din perspectiva unui tanar soldat german. Filmul a iesit invingator si la categoria cel mai bun regizor. Cineastul german Edward Berger a luat premiul BAFTA pentru regia “Nimic nou pe frontul de vest”. De asemenea, filmul a castigat premiile pentru scenariu adaptat, cel mai bun film in alta limba decat engleza, cinematografie, sunet si coloana sonora originala.

Actorul american Austin Butler, protagonistul peliculei biografice ”Elvis”, in regia lui Baz Luhrmann, a fost desemnat cel mai bun actor in rol principal. La categoria cea mai buna actrita in rol principal a iesit invingatoare actrita australiana Cate Blanchett, pentru interpretarea din pelicula ”Tar”.

”The Banshees of Inisherin”, cu Colin Farrell in rolul principal, a fost urmatorul pe lista peliculelor incununate cu cele mai multe trofee, dupa ce a obtinut patru premii – cel mai bun film britanic, cel mai bun scenariu original, precum şi ambele categorii dedicate rolurilor secundare – Barry Keoghan si Kerry Condon.

”Navalny”, despre politicianul rus de opozitie incarcerat Aleksei Navalnîi, a castigat categoria dedicata documentarului. Realizatorii au dedicat premiul familiei lui Navalnîi, precum si jurnalistului bulgar de investigatii Christo Grozev.

Numite si Oscarurile europene, premiile BAFTA au fost decernate la Royal Festival Hall din Londra.

Citeste si:  Dependenta costisitoare a lui Mariah Carey: "Uneori cheltuieste un milion de dolari pe luna"

MB

Revizitând capodopera „Nimic nou pe frontul de vest”, nu pot să nu reflectez asupra modului în care arta poate deveni un ecou puternic al lecțiilor istorice. Filmul, o adaptare curajoasă a romanului lui Erich Maria Remarque, nu doar că reușește să transpună brutalitatea și absurditatea războiului, dar ne încurajează și să contemplăm profund asupra efectelor conflictelor asupra psihologiei umane. Măiestria lui Edward Berger de a recrea o narațiune atât de viscerală și emoționantă ne amintește că, deși vremurile se schimbă, anumite adevăruri despre natura umană și suferința rămân constante. În viața de zi cu zi, cred că această capodoperă ne poate îndemna să fim mai empatici și să cultivăm pacea prin introspecție și dialog, mai degrabă decât prin conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *