Buldozerele iau locul echipelor de salvatori

La 14 zile de la seismul devastator care a lovit zona de granita Turcia-Siria, autoritatile turce au anuntat sistarea operatiunilor de cautare a supravietuitorilor.

Echipele de salvatori vor ramane in teren doar in provinciile Kahramanmaras si Hatay, cele mai afectate de miscarea telurica. Salvatorii vor continua sa actioneze in jurul a 40 de cladiri. In ultimele 24 de ore, nu a mai fost gasit niciun supravietuitor sub cladirile daramate de cutremurul de 7,8 pe Richter. Ultimii oameni scosi in viata de sub cladirile daramate au fost un barbat si o femeie, sot si sotie, sambata, la 296 de ore de la seism.

In cutremur si-au pierdut viata peste 46.000 de oameni, cei mai multi in Turcia, peste 40.000. Bilantul va mai creste, pe masura ce vor fi degajate mormanele de moloz.

Erdogan promite reconstructie rapida

Presedintele Recep Erdogan promite ca va reconstrui rapid orasele distruse de seismul ucigas. In iunie, ar trebui sa aiba loc alegeri prezidentiale. Erdogan, “Sultanul” cum e numit de presa occidentala, nu statea grozav in sondajele anterioare seismului, iar acum popularitatea lui a continuat sa scada, din cauza intarzierilor mari in trimiterea echipelor de salvatori, imediat dupa cutremur. Oamenii spun ca daca echipele si utilajele ar fi ajuns mai devreme, poate numarul supravietuitorilor ar fi fost mai mare. Si multi sinistrati sunt nemultumiti. Oamenii au ramas nopti intregi, in frig, sub cerul liber, in localitatile rurale. Erdogan a declarat stare de urgenta, imediat dupa cutremur, timp de 3 luni, insa e posibil ca aceasta sa fie prelungita si astfel presedintele sa poata amana alegerile, daca se simte nesigur pe victorie.

Citeste si:  Ucraina și-a re-evaluat relația cu unele țări, după invazia Rusiei

Romania a trimis echipe de cautare-salvare, personal specializat si echipe canine. Salvatorii romani au revenit in tara.

MB

 

Când buldozerele iau locul echipelor de salvatori, realitatea crudă a unui dezastru natural își face pe deplin simțită prezența. În aceste momente, comunitățile nu doar că își calculează pierderile, ci și încep să-și adune forțele pentru a-și reclădi viața. Cu toate promisiunile de reconstrucție rapidă din partea autorităților, adevărata putere se află în solidaritatea și reziliența oamenilor obișnuiți. Din proprie experiență, am învățat că într-o situație de criză, este esențial să rămâi unit și să nu pierzi speranța, deoarece reconstruirea nu este doar la nivel fizic, ci și emoțional, iar lecțiile de compasiune și umanitate nu vor întârzia să apară, transformând provocările de azi în oportunitățile de mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *