Festivalul Sundance revine în format clasic

Cineaşti independenţi şi vedete de la Hollywood şi-au pus apreschiurile şi s-au îndreptat, pentru prima dată în ultimii trei ani, spre munţii din Utah unde Festivalul de Film Sundance îşi face marea revenire post-pandemică începând de joi, scrie AFP.

Cofondat de actorul Robert Redford, evenimentul se desfăşoară până pe 29 ianuarie într-o staţiune situată la peste 2.000 metri altitudine şi constituie o rampă de lansare esenţială pentru numeroase filme independente şi documentare.

După mai multe ediţii desfăşurate online, Sundance este ultimul mare festival de film care revine la formatul clasic.

La ediţia din acest an vor fi prezentate aproximativ 110 filme, iar creatorii lor sunt „foarte entuziasmaţi” de faptul că, în sfârşit, vor putea să se întâlnească în persoană, a declarat directoarea responsabilă de programul festivalului, Kim Yutani.

„Îngrijorarea cineastului înainte de proiecţie, faptul de a fi în faţa acelui public, de a trăi reacţia şi întrebările şi răspunsurile (…), nimic nu poate înlocui asta”, a explicat ea.

Vezi si:  A fost descoperita o opera majora a lui Isaac Newton

Documentarele sunt, în mod tradiţional, piatra de temelie a festivalului.

Anul acesta, unul dintre cele mai aşteptate este „Deep Rising”. Narat de actorul hawaiian Jason Momoa, pelicula abordează o temă referitoare la îngrijorătoarea cursă pentru exploatarea minieră a fundului mării în căutarea de metale rare, utile pentru bateriile „revoluţiei verzi”.

O altă vedetă americană, Dakota Johnson, îşi împrumută vocea pentru „The Disappearance of Shere Hite”. Documentarul urmăreşte povestea uitată a autorului „Raportului Hite”, un lucrare de pionierat asupra sexualităţii feminine care s-a vândut în milioane de exemplare, dar care a declanşat o violentă reacţie misogină.

În aceeaşi ordine de idei, „Judy Blume Forever” spune povestea modului în care această autoare americană a introdus o generaţie de tinere fete în subiecte precum pubertatea şi sexul, dar a fost atacată de activiştii conservatori.

Ucraina şi femeile din Iran figurează, de asemenea, printre subiectele abordate de producţiile prezente la festival.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *