Dispariție misterioasă dintr-un muzeu din Zurich

Două tablouri au dispărut misterios din Kunsthaus Zurich, un muzeu care deţine una dintre cele mai prestigioase colecţii de artă din Elveţia, inclusiv un vast ansamblu de lucrări semnate de Edward Munch şi Alberto Giacometti, informează AFP.

De la începutul acestui an, muzeul elveţian a pierdut urma celor două opere de artă, realizate în format mic, înrămate şi expuse sub un strat protector din sticlă: un tablou al pictorului Robert van den Hoecke de la jumătatea secolului al XVII-lea, ce prezintă soldaţi într-o tabără militară, şi o natură moartă – o vază cu flori – pictată de Dirck de Bray în 1673, au precizat reprezentanţii instituţiei muzeale într-un comunicat de presă publicat marţi.

„Întrucât furtul nu poate fi exclus, muzeul a făcut apel la Poliţie şi a depus o plângere pe 13 ianuarie”, au adăugat reprezentanţii Kunsthaus, care au creat şi o celulă pentru gestionarea acestei crize.

Cele două mici tablouri – care reprezintă împrumuturi permanente de la colecţionari privaţi – au fost date jos de pe pereţi alături de alte aproape 700 de lucrări pentru a fi curăţate şi restaurate de specialiştii muzeului elveţian, unde un incendiu s-a produs în noaptea de 2 spre 3 august 2022.

Vezi si:  Elon Musk, mai popular ca Barack Obama

„Posibilitatea ca, în ciuda implementării unor importante măsuri de securitate, operele de artă să devină de negăsit ne afectează profund”, a declarat directoarea instituţiei, Ann Demeester.

„De generaţii întregi, numeroşi colecţionari îşi încredinţează comorile către muzeul Kunsthaus. Aproape trei sferturi din colecţia noastră de picturi şi de sculpturi sunt donaţii de la colecţionari privaţi sau împrumuturi permanente”, a dezvăluit ea, adăugând că instituţia muzeală intenţionează să tragă învăţămintele necesare din acest incident şi că prioritatea absolută rămâne găsirea celor două opere de artă.

Nicio altă lucrare, dintre toate cele care au fost date jos de pe pereţi în urma incendiului, nu lipseşte din inventarul minuţios ce a fost realizat recent.

Muzeul elveţian a înscris cele două tablouri în Art Lost Register, cea mai mare bază de date din lume dedicată operelor de artă pierdute sau furate. Kunsthaus a deschis, de asemenea, o anchetă proprie.

Potrivit site-ului muzeului din Zurich, colecţiile de la Kunsthaus includ aproape 4.000 de picturi şi sculpturi şi circa 95.000 de lucrări grafice, realizate din secolul al XVIII-lea şi până în prezent. Aproximativ 1.000 de opere de artă sunt expuse permanent în sălile muzeului elveţian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *