A fost descoperita o opera majora a lui Isaac Newton

Un colectionar a descoperit un exemplar din Opticks, tratat in care Isaac Newton expune rezultatele cercetarilor sale despre natura fundamentala a luminii.

Disparut de un secol,  volumul era “ascuns” in colectia personala a lui David DiLaura, fost profesor la universitatea Colorado. DiLaura lucra la cuprinzatoarea sa bibliografie si facea o lista cu cele mai importante volume despre optica, pe care le detine. Spre marea lui surpriza, la un moment dat si-a dat seama care are, printre volumele rare, tratatul Opticsk al lui Newton. Profesorul cumparase exemplarul acum 20 de ani. S-a dovedit a fi volumul din biblioteca personala a lui Newton, despre care s-a crezut decenii la rand ca s-ar fi pierdut.

Exemplarul corespunde celei de a doua editii imprimate in 1717. Dupa ce a fost studiat, s-a confirmat ca volumul i-a apartinut fiului lui John Huggins,cel care a cumparat, la moartea lui Newton, neexistand testament, nenumarate din operele sale.

Opticks face parte din tratatele rare care au revolutionat lumea fizicii. Publicat prima data in 1704, este rodul a zeci de ani de cercetari ale geniului fizicii, Isaac Newton. Limba utilizata, spre deosebire de Principia Mathematica, e engleza, si nu latina, astfel incat continutul sa poata fi inteles de cat mai multi cititori. Volumul va fi scos la licitatie, suma de pornire fiind de aproape o jumatate de milion de dolari.

Vezi si:  Dispariție misterioasă dintr-un muzeu din Zurich

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *