Peste 90 la suta din companiile din Uniunea Europeana si din Grupul celor 7 state puternic industrializate – G 7 – sunt inca active in Rusia, desi tara e supusa unui regim sever de sanctiuni dupa invazia din Ucraina.
Un raport publicat de expertii de la universitatea St.Gallen din Elvetia arata ca doar 8,5 la suta dintre companiile din UE si din G 7 au demarat procedura de plecare din Rusia ori au pus deja capat activitatii. Companiile ramase, aproape toate, continua sa faca afaceri cu Rusia ca de in vremurile de dinaintea razboiului. Firmele grele, de exemplu Amazon sau Samsung, au iesit de pe piata ruseasca, dar foarte multe isi vad nestingherite de business in Federatia Rusa. Unele firme au oprit complet operatiunile si livrarile in Rusia, iar altele au inghetat investitiile si s-au retras din parteneriatele cu firme din Rusia sau chiar din Belarus.
Potrivit documentului elvetian, in aprilie 2022 existau in Federatia Rusa 2.405 de filiale detinute de 1.404 de companii din UE si din G 7. Mai putin de 9 la suta dintre ele au fost inchise sau vandute.
Dintre firmele occidentale ramase sa faca afaceri in Rusia, in pofida sanctiunilor internationale, 19,5 la suta sunt germane, 12,4 la suta sunt americane, iar 7 la suta sunt multinationale din Japonia.
Teoretic, prin sanctiunile extrem de dure, fara precedent in istorie, Rusia ar fi urmat sa fie complet izolata si nicio companie din UE sau din G 7 sa nu mai opereze pe teritoriul Federatiei. Surse neoficiale atat europene, cat si americane, afirma ca unele companii se pare ca ar fi obtinut derogari din partea guvernelor lor, in functie de domeniul de activitate. Insa occidentalii sunt destul de rezervati atunci cand vine vorba sa dea detalii in privinta acestor derogari.
Mira