Vrei sa scapi de dependenta de telefon ? Cateva sfaturi

Suntem din ce in ce mai dependenti de telefonul mobil, o arata toate studiile, dar nici nu avem nevoie de studii, simtim pe pielea noastra ca, fara telefon, parca n-avem o mana. Dependenta de telefonul mobil chiar poate deveni o afectiune serioasa, daca nu stim sa punem frana.

Efectele negative sunt multiple, de la probleme medicale (oftalmologice), pana la proasta gestionare a timpului. Asa-numita lumina albastra de la ecranul telefonului e daunatoare, daca ne expunem in exces. Ne poate provoca probleme oftalmologice sau le poate agrava pe cele pe care le avem deja. In plus, mai ales daca stam mult pe telefon seara, lumina albastra poate provoca insomnie. Pe langa faptul ca ne stricam ochii, putem avea si probleme de ordin social. Ne “refugiem” in telefon in loc sa stam de vorba cu familia, cu prietenii ori sa socializam offline. Mai apare si problema timpului irosit scrolland continuu.

Exista liste intregi cu recomandari si sfaturi prin care putem reduce drastic dependenta de telefonul mobil. Unele telefoane arata timpul petrecut folosind dispozitivul. Pentru unii, e ca un dus rece, daca vad cate ore, pe zi, stau cu telefonul in mana.

Vezi si:  Pozitia in care dormim: avantaje si dezavantaje

Renuntati la alerte

E mai usor sa ignori telefonul daca nu mai auzi fiecare alerta de SMS, email sau atentionare de pe social media. Dati-le pe mute; ele raman acolo, le puteti vedea mai tarziu. Anumite dispozitive permit selectarea anumitor persoane din agenda de telefon sau de email pentru care se primesc alerte. Deci alertele pot fi pe mute pentru toata lumea cu cateva exceptii. Asta in cazul in care asteptati un email urgent sau nu vreti sa ratati un mesaj text sau un apel de la cineva din familie.

Puneti un elastic pe ecran

Trageti pur si simplu o banda de elastic rotund pe ecran. De cate ori veti fi tentat sa luati telefonul, veti vedea elasticul si va veti aminti ca e bine sa faceti o pauza de telefon.

Screensaver salvator

Va puteti pune un screensaver cu un mesaj mobilizator. De genul “chiar e nevoie ca ACUM sa te uiti pe telefon?” sau “Mai lasa telefonul, fa ceva mai placut.” Ori orice alt text credeti ca va face sa amanati putin contactul cu dispozitivul.

Vezi si:  Simptomele deficientei de vitamina B 12

Luati-va un ceas desteptator

Folosirea alarmei de la telefon pentru a ne trezi dimineata e o mare capcana. Cand suna alarma si luam telefonul in mana avem tendinta de a deschide retelele de socializare sau mailul. Odata ce deschidem ochii, deschidem si internetul. Cine isi ia un ceas desteptator clasic, scapa de aceasta capcana.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *