Val de scumpiri in Croatia dupa trecerea la euro

Guvernul croat e la cutite cu mediul de afaceri intrucat comerciantii au ignorat masurile prin care se dorea contracararea majorarii preturilor dupa introducerea monedei euro, la 1 ianuarie, 2023.

Comerciantii dau vina pe inflatie, iar autoritatile au trecut la aplicarea de sanctiuni. Preturile au luat-o mult in sus imediat ce Croaţia a trecut de la kuna la euro. Comerciantii au rotunjit in plus preturile afisate in euro, ceea ce a determinat guvernul de la Zagreb sa ia masuri. Acestea au fost anuntate pe 5 ianuarie si pot merge de la amenzi usturatoare, pana la anularea subventiilor la energie sau majorari de taxe, daca respectivii comercianti nu readuc preturile la nivelul la care erau inainte de trecerea la euro.

Fenomenul nu e nou. In momentul renuntarii la moneda nationala si trecerea la euro, toate tarile s-au confruntat cu cresteri nejustificate de preturi.

Asociatia comerciantilor croati a respins acuzatiile Guvernului, sustinand ca membrii sai nu au majorat preturile pentru a face profit, ci mai degraba din cauza cresterii costurilor la materii prime si energie.

Vezi si:  Uniunea Europeana prelungeste plafonarea preturilor la gaze cu inca 12 luni

Rata anuala a inflatiei in Croatia este de 10,8 la suta.

Martin Evacic de la Asociatia angajatorilor croaţi a spus ca preturile au crescut doar pentru un număr mic de produse. In 2022 preturile au crescut cu 15 până la 20 la suta. Cu siguranta nu au crescut in perioada conversiei, a spus Evacic. El spune ca e o presiune venita din partea Guvernului.

Cu toate acestea, Igor Vujovic, presedintele Asociatiei consumatorilor croati, a spus ca, zilnic, cetateanul se confrunta cu o crestere a preturilor de 5 pana la 20 la suta, in functie de produs.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *