Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „posibil” ca în acest an să înceapă discuţii oficiale pentru aderarea ţării sale la Uniunea Europeană, relatează AFP.
„Ce am convenit cu adevărat astăzi?”, a remarcat Zelenski în tradiţionala sa intervenţie zilnică de seară, la finalul summitului UE-Ucraina care a avut loc vineri la Kiev.
„Exista o înţelegere că este posibil să se înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana în acest an”, a explicat el. „În această seară putem spune că Ucraina face progrese în direcţia obiectivului său”, a precizat preşedintele ucrainean.
„Am discutat şi discutăm deja ca membri ai comunităţii europene”, a subliniat Zelenski.
La Kiev, unde sirenele antiaeriene au sunat de două ori în timpul zilei, preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi alţi înalţi oficiali ai UE s-au întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski.
„Ucraina este UE, UE este Ucraina”, a declarat Charles Michel la încheierea summit-ului.
Acest summit, al 24-lea la număr, este de asemenea primul de când Ucraina a primit statutul de ţară candidată la aderare din partea UE şi a fost precedat joi de prima întâlnire între membrii Colegiului comisarilor europeni şi guvernul ucrainean.
Statele Unite au anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar, de 2,2 miliarde de dolari, destinat Ucrainei şi care include rachete care vor putea, practic, dubla rază de acţiune a forţei de lovire ucrainene împotriva ruşilor, informează AFP şi Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat pentru presă că ajutorul va include bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs – GLSDB), fabricate de Boeing şi Saab, şi care pot zbura până la 150 km şi, prin urmare, ameninţa poziţii ruse în spatele liniilor de front.
Noul ajutor cuprinde ‘capacităţi cruciale de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să îşi apere populaţia, precum şi vehicule de infanterie blindate’ şi muniţii pentru sistemul HIMARS de lansatoare de rachete, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
Reflectând asupra progresului Ucrainei către aderarea la Uniunea Europeană, este remarcabil să vedem cum determinarea și perseverența unei țări pot schimba cursul istoriei sale. Experiența arată că, deși drumul către integrarea europeană este complex și nu lipsit de provocări, acesta aduce beneficii pe termen lung nu doar în termeni economici, ci și prin întărirea identității europene comune și a securității regionale. Observând sprijinul continuu din partea SUA și evoluțiile politice internaționale, putem deduce că o cooperare strânsă și solidaritatea sunt factorii cheie care subliniază adevărata putere a unității și parteneriatului în vremuri dificile. În viața de zi cu zi, această lecție ne amintește că progresul durabil necesită alianțe, angajament și o viziune clară către viitor.