Sute de turiști, evacuați de la Machu Picchu

Aproximativ 400 de turişti blocaţi la poalele Machu Picchu din cauza tulburărilor din Peru au fost evacuaţi sâmbătă de autorităţi care au închis celebrul sit turistic incaş, relatează duminică AFP.

„În această după-amiază, 418 turişti naţionali (peruani) şi străini au fost transferaţi din Machu Picchu la Cuzco”, a anunţat Ministerul Turismului pe Twitter.

Turiştii, de diverse cetăţenii, erau blocaţi de câteva zile, deoarece protestatarii au deteriorat şinele.

Protestele au început după demiterea şi arestarea preşedintelui de stânga Pedro Castillo, acuzat că a încercat o lovitură de stat intenţionând să dizolve Parlamentul care se pregătea să-l înlăture de la putere.

Uniunea Europeană a condamnat sâmbătă violenţa şi utilizarea „disproporţionată” a forţei de către poliţie. „UE cere guvernului… să asigure un dialog incluziv cu participarea societăţii civile şi a comunităţilor afectate”, se arată într-un comunicat.

Criza este, de asemenea, o reflectare a decalajului imens dintre capitală şi provinciile sărace care l-au susţinut pe preşedintele Castillo, de origine amerindiană, şi au văzut alegerea acestuia ca pe o răzbunare faţă de ceea ce ei consideră dispreţul capitalei.

Vezi si:  A fost descoperita o opera majora a lui Isaac Newton

La Lima, după două zile de mobilizare, odată cu sosirea în capitală a manifestanţilor din regiunile sărace andine, situaţia a rămas tensionată, notează AFP.

Un bărbat în vârstă de aproximativ treizeci de ani a murit joi în cursul ciocnirilor dintre manifestanţi şi poliţie în apropierea aeroportului din Arequipa (sud), al doilea oraş ca mărime din Peru, a anunţat avocatul poporului şi serviciile de sănătate, notează AFP.

„Deplângem moartea unei persoane în timpul ciocnirilor de pe podul Anashuayco” din vecinătatea aeroportului din Arequipa, a indicat biroul avocatul poporului care a anunţat, de asemenea, „10 răniţi internaţi în spital”.

Ciocnirile violente din jurul aeroportului au determinat autorităţile să-l închidă în timpul zilei.

Acest deces ridică la 45 numărul morţilor de la începutul crizei pe 7 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *