Premierul Japoniei: Asia ar putea fi Ucraina de mâine

Premierul japonez Fumio Kishida a avertizat sâmbătă, la Washington, la încheierea unui turneu în ţările G7, că „Asia ar putea fi Ucraina de mâine”, transmite AFP.

El a spus că le-a comunicat liderilor ţărilor membre ale G7 „sentimentul său puternic de criză în materie de de securitate în Asia de Est”.

Premierul Fumio Kishida, a cărui ţară deţine preşedinţia G7 anul acesta, a vizitat fiecare dintre statele membre (SUA, Franţa, Regatul Unit, Italia, Canada) într-o săptămână, cu excepţia Germaniei, din cauza unei probleme de programare. Intenţionează însă să se deplaseze la Berlin în curând.

„Lecţia de învăţat din Ucraina este că securitatea Europei şi cea a regiunii indo-pacifice sunt inseparabile”, a afirmat premierul Japoniei într-o conferinţă de presă, a doua zi după întâlnirea cu preşedintele american Joe Biden.

„Situaţia din jurul Japoniei este din ce în ce mai gravă, de la încercările de a schimba forţat statu-quoul în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, până la angajarea Coreei de Nord în activităţi nucleare şi tiruri de rachete”, a spus el.

Kishida se referă la eforturile Chinei de a-şi spori controlul asupra unei întinderi maritime disputate, ceea ce duce la tensiuni cu Japonia, Filipine şi Vietnam. Regiunea este, de asemenea, marcată de tensiunile din jurul Taiwanului, insulă pe care China continentală o consideră a fi teritoriul său.

În mai, liderii ţărilor membre ale G7 se vor întâlni în cadrul summitului anual la Hiroshima, unde Statele Unite au aruncat o bombă atomică pe 6 august 1945, în primul atac nuclear din istorie. Hiroshima este, de asemenea, bastionul electoral al prim-ministrului japonez.

Avertismentul premierului Kishida nu trebuie ignorat, deoarece istoria ne învață că zonele de conflict clar definite pot escalada rapid și neprevăzut. Dacă privim retrospectiv, vedem cum ignoranța sau lipsa de acțiune pot transforma provocările regionale în crize globale. Învățând din lecțiile trecutului, cum ar fi situația din Ucraina, aceste tensiuni crescânde în Asia de Est trebuie abordate cu seriozitate și o colaborare internațională sporită. Astfel, asigurarea unei securități colective și preîntâmpinarea crizelor ar trebui să devină priorități pentru fiecare dintre statele care se implică pe această scenă geopolitică. Acest lucru necesită nu doar strategii militare, ci și eforturi diplomatice și economice concertate, care ar putea oferi stabilitate și prosperitate pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *