Mumie de 4300 de ani, acoperita cu aur, descoperita in Egipt

Mumia a fost gasita de arheologi a fost descoperita intr-un sarcofag care nu a fost deschis de 4300 de ani.  Arheologii egipteni au explicat ca, in timpul sapaturilor, la 15 metri sub pamant, arheologii au descoperit un sarcofag de calcar intact.

Cand l-au deschis, au gasit in interior o mumie acoperită cu aur, una dintre cele mai vechi si mai bine conservate din Egipt, cu exceptia celor regale. Recent, arheologii au facut mai multe descoperiri, inclusiv doua morminte antice, la o nectropola faraonica de langa Cairo.  In necropola Saqqara, cunoscuta pentru faimoasa piramida in trepte a faraonului Djoser, arheologii au descoperit aceste morminte din timpul dinastiilor a V-a si a VI-a, intre anii 2.500 si 2.100 de ani î.Hr.

Unul dintre morminte apartine unui preot din a cincea dinastie, Khnumdjedef, iar celalalt, mai mare, ii apartine lui Meri, oficial de la palat, care avea functia de “detinator de secrete”.

Necropola Saqqara, aflata la circa 15 kilometri sud de faimoasele piramide de pe platoul Giza, este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO; piramida lui Djoser, construita in jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerata unul dintre cele mai vechi monumente de pe suprafata globului.

Vezi si:  Omagii din toată lumea pentru Jeff Beck

Arheologii egipteni au prezentat noile descoperiri cu in cadrul unui mare eveniment de presa. Este un gest obisnuit, tinand cont ca prin aceste comori arheologice, Egiptul incearca sa atraga cat mai multi turisti. Turismul e o sursa semnificativa de venituri pentru Egipt. Iar in ultimii ani, incasarile au scazut substantial fie din cauza instabilitatii politice din Egipt, apoi din cauza pandemiei, iar acum din cauza razboiului din Ucraina. Turistii rusi si ucraineni reprezentau un segment important de vizitatori.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *