Finlanda a devenit membra NATO

Mult timp atasata ideii de neutralitate, Finlanda, care are o granita uriasa cu Rusia, a devenit al 31-lea membru NATO.

Astfel, Finlanda va beneficia, la nevoie, de asistenta militara conventionala din partea aliatilor si de descurajare nucleara.

Finlanda are o armata de 12.000 de soldati profesionisti, dar pregateste anual peste 20.000 de recruti. Pe timp de razboi, poate conta pe 280.000 de soldati apti de lupta, plus alti 600.000 de rezervisti, o forta exceptionala in Europa. De asemenea, Finlanda dispune de o flota de 55 de avioane de lupta F-18 pe care intentioneaza sa le înlocuiasca cu F-35, de 200 de tancuri si de peste 700 de tunuri. Astfel, frontierele NATO se vor intinde de la Oceanul Arctic la Marea Baltica.

Reactia Rusiei

Rusia a declarat ca aderarea Finlandei la NATO e o periculoasa greseala istorica. Aceasta eroare va slabi securitatea in regiune, in ansamblu, si va creste riscul de conflict. „Moscova va fi nevoita sa ia contra-masuri” – a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Aceste contra-masuri vor depinde de echipamentul pe care NATO il va deplasa in Finlanda, precum si de numarul de efective desfasurate in tara nordica.De asemenea, Moscova a anuntat ca va spori prezenta militara la granita cu Finlanda. Ministrul rus al apararii, Serghei Shoigu, a declarat ca aderarea Finlandei la NATO nu va afecta in niciun fel „operatiunea speciala” (asa numeste Kremlinul invazia din tara vecina) din Ucraina.

Vezi si:  A fost prins cel mai cautat mafiot din Italia

La sediul NATO din Bruxelles a fost inaltat steagul Finlandei, alaturi de drapelele celorlalti aliati. „Bun venit Finlandei in Alianta” – a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, in scurta ceremonie care a avut loc la sediul NATO.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *