Europa a trecut printr-o iarna neobisnuit de calduroasa

Din decembrie pana in februarie, temperatura medie a fost cu 1,4 grade Celsius mai ridicata decat media intervalului 1991-2020. In istoria cunoscuta, mai exista o singura iarna mai calduroasa de atat.

Potrivit datelor publicate de Copernicus, Serviciul European pentru Schimbari Climatice, doar iarna 2019-2020 a fost mai calduroasa de cea din care tocmai am iesit, semn ca incalzirea Terrei e tot mai accelerata, este parerea expertilor.

La sfarsitul lui decembrie si inceputul lui ianuarie, Europa s-a confruntat cu temperaturi de primavara, care, pe fondul lipsei zapezii, au dus la inchiderea statiunilor de schi, din Franta pana in Ungaria. De exempluk, in orasul alpin Altdforf, din Elvetia, s-au inregistrat 19,2 grade Celsius in luna decembrie, cea mai ridicata temperatura din anul 1864 pana acum. Totusi, unele regiuni europene, cum ar fi zone din Rusia sau Groenlanda, s-au confruntat cu temperaturi sub media normala. Iarna calda s-a inregistrat, in special, in estul Europei si nordul batranului continent.

Vezi si:  Cumparaturi in sistem hibrid, o tendinta in crestere

Ierni mai calde din cauza activitatilor umane

Expertii atrag atentia ca iernile mai calde si incalzirea planetei sunt rezultatul schimbarilor climatice provocate de activitatea oamenilor. Pe de o parte, faptul ca aceasta iarna a fost calda a ajutat guvernele europene, pentru ca, in conditiile scumpirii excesive a gazului, facturile ar fi fost uriase, iar populatia ar fi saracit si mai rau. Insa, pe termen mediu, iarna calda prin care a trecut Europa inseamna lipsa apei si incoltirea timpurie a culturilor, care ar putea fi distruse daca vine brusc p masa de aer rece.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *