Europa a trecut printr-o iarna neobisnuit de calduroasa

Din decembrie pana in februarie, temperatura medie a fost cu 1,4 grade Celsius mai ridicata decat media intervalului 1991-2020. In istoria cunoscuta, mai exista o singura iarna mai calduroasa de atat.

Potrivit datelor publicate de Copernicus, Serviciul European pentru Schimbari Climatice, doar iarna 2019-2020 a fost mai calduroasa de cea din care tocmai am iesit, semn ca incalzirea Terrei e tot mai accelerata, este parerea expertilor.

La sfarsitul lui decembrie si inceputul lui ianuarie, Europa s-a confruntat cu temperaturi de primavara, care, pe fondul lipsei zapezii, au dus la inchiderea statiunilor de schi, din Franta pana in Ungaria. De exempluk, in orasul alpin Altdforf, din Elvetia, s-au inregistrat 19,2 grade Celsius in luna decembrie, cea mai ridicata temperatura din anul 1864 pana acum. Totusi, unele regiuni europene, cum ar fi zone din Rusia sau Groenlanda, s-au confruntat cu temperaturi sub media normala. Iarna calda s-a inregistrat, in special, in estul Europei si nordul batranului continent.

Vezi si:  Ceremonie funerară la Graceland pentru Lisa Marie Presley

Ierni mai calde din cauza activitatilor umane

Expertii atrag atentia ca iernile mai calde si incalzirea planetei sunt rezultatul schimbarilor climatice provocate de activitatea oamenilor. Pe de o parte, faptul ca aceasta iarna a fost calda a ajutat guvernele europene, pentru ca, in conditiile scumpirii excesive a gazului, facturile ar fi fost uriase, iar populatia ar fi saracit si mai rau. Insa, pe termen mediu, iarna calda prin care a trecut Europa inseamna lipsa apei si incoltirea timpurie a culturilor, care ar putea fi distruse daca vine brusc p masa de aer rece.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *